Στην Κολομβία ο Γ. Τσίπρας – Απαρχή στενότερων διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Με τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας Μαρία Ανχέλα Ολγκουίν Κουεγιάρ (María Angela Holguín Cuellar) που πραγματοποιήθηκε στην Μπογκοτά, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας ολοκλήρωσε την πρώτη επίσκεψη έλληνα αξιωματούχου στη χώρα αυτή της βορειοδυτικής Λατινικής Αμερικής.

Κατά τη συνάντηση, η κολομβιανή υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, θεωρώντας την ως απαρχή στενότερων διμερών σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Νωρίτερα, οι δύο αντιπροσωπείες, υπό τον γενικό γραμματέα ΔΟΣ και την υφυπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας Πάτι Λοντόνιο (Patti Londono), είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου, όπως και ανάπτυξης συνεργασιών στους τομείς τουρισμού, αγροτικών προϊόντων, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, έρευνας και τεχνολογίας.

Ο Γιώργος Τσίπρας, από την ελληνική πλευρά, έθεσε το θέμα της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων ελληνικών προϊόντων, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παραβίασής τους στην κολομβιανή αγορά και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απέσπασε τη δέσμευση της Κολομβίας για εξέταση και αντιμετώπιση του θέματος.

Η συνάντηση κρίθηκε και από τις δύο πλευρές ως ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ συναντήθηκε ακόμα με κρατικούς και κλαδικούς φορείς, με τους οποίους συζήτησε επί συγκεκριμένων εξαγωγικών και επενδυτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων τεχνολογικής συνεργασίας.

Ειδικότερα, συναντήθηκε με μέλη των εθνικών αρχών Υποδομών και Υδατοκαλλιεργειών και Αλιείες της Κολομβίας, καθώς και του οργανισμού Προγραμματισμού του υπουργείου Ορυχείων και Ενέργειας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών, της εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας για τη Ναυτική, Ναυτιλιακή και Ποτάμια Βιομηχανία και του οργανισμού προώθησης εξαγωγών, τουρισμού και επενδύσεων της Κολομβίας.

Με την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στην Κολομβία, που ακολούθησε αυτήν στον Παναμά, ο Γιώργος Τσίπρας αναχωρεί απόψε για την Αθήνα.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα