Στην Ευρωβουλή την Τετάρτη η καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής

Την άποψη ότι, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής θα πρέπει να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις στο Συμβούλιο των κρατών-μελών με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία και τη Φορολογία, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας επί της έκθεσης της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν, από την εν λόγω Επιτροπή, με ψηφοφορία στις 18 Οκτωβρίου 2017. Μετά την αυριανή ψηφοφορία, η τελική έκθεση και οι συστάσεις θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Καλύτερες ρυθμίσεις για τους μεσολαβητές, βελτιωμένη προστασία των whistle-blowers (πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος) και ελάχιστο συντελεστή εταιρικής φορολογίας στην Ε.Ε., είναι μερικές από τις εν λόγω προτάσεις.

H μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους 

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μοσκοβισί ενημέρωσε για τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων που εγκρίθηκε στο ECOFIN την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί μια «πρόοδο».

Όπως εξήγησε, η μαύρη λίστα περιέχει 17 χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν και η γκρίζα λίστα 47 χώρες που έχουν δεσμευθεί να μεταρρυθμίσουν το φορολογικό τους σύστημα. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η πίεση τόσο στις τρίτες χώρες, όσο και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση στις χώρες της Ε.Ε., με τους συστηματικούς φορολογικούς παραδείσους. Υπάρχουν όμως πρακτικές που θα πρέπει να καταπολεμηθούν, καθώς συχνά αφορούν απάτες, όπως για παράδειγμα με τον ΦΠΑ» είπε ο Π. Μοσκοβισί αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ολλανδία και τη Μάλτα.

«Θα πρέπει να επιταχύνουμε, να είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί, αλλά δε θα πρέπει να συγχέουμε με τις χώρες που βρίσκονται στη λίστα» ανέφερε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε: «Για να είναι μια φορολογία αποτελεσματική και δίκαιη θα πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Θα πρέπει να περάσουμε από το σύστημα της ομοφωνίας, στο σύστημα της ειδικής πλειοψηφίας».

Ανάγκη τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν το συντομότερο τις προτάσεις της Επιτροπής για νέα μέτρα

Ο Π. Μοσκοβισί κάλεσε, επίσης, τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν τον έλεγχο και να ορίσουν «πραγματικές κυρώσεις» για τις χώρες που δεν συνεργάζονται.

Εξάλλου, επανέλαβε την ανάγκη τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν το συντομότερο τις προτάσεις της Επιτροπής για νέα μέτρα, κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τους «διαμεσολαβητές». «Είναι απαραίτητο να ρίξουμε φως σε αυτούς τους διακανονισμούς “ανάμεσα σε φίλους” που συνδέουν με απόλυτη αδιαφάνεια τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες και τις συμβουλευτικές εταιρείες, τα δικηγορικά γραφεία και τις τράπεζες».

Μαριάς: Το χτύπημα της φοροαποφυγής βρίσκεται στο Συμβούλιο

«Το χτύπημα της φοροαποφυγής βρίσκεται στο Συμβούλιο, εκεί όπου υπάρχουν κράτη μέλη που όχι μόνο δεν επιθυμούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά τις εμποδίζουν» ανέφερε σχετικά ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, προσθέτοντας ότι το «κλειδί» είναι οι πολυεθνικές που βγάζουν κέρδη εντός της Ε.Ε., να φορολογούνται στο συγκεκριμένο κράτος-μέλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα