Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν, αυξάνει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

Με την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη οικονομική πίεση εάν δεν αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυξάνει κατακόρυφα τους τελωνειακούς δασμούς σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης.

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης, αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

«Οι δασμοί αυξήθηκαν σε ορισμένα προϊόντα ως απάντηση στις εσκεμμένες επιθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην οικονομία μας», έγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Fuat Oktay, στο Twitter.

Στο μεταξύ, ο Ρ.Τ. Ερνοτγάν κάλεσε χθες τους πολίτες της χώρας του να μποϊκοτάρουν αμερικανικά ηλεκτρονική προϊόντα, σε μια προσπάθεια να δείξει προς τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα υποχωρήσει.

«Εκείνοι έχουν iPhone, αλλού υπάρχουν Samsung. Εμείς έχουμε Vestel» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ, παράλληλα, ζήτησε από τους Τούρκους να μετατρέψουν τα δολάριά τους σε τουρκικές λίρες ώστε να ενισχύσουν ακόμη περαιτέρω το εθνικό τους νόμισμα.

Περιορισμοί στη χρήση πιστωτικών καρτών

Dreamstime

Σε μια προσπάθεια ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος οι τουρκικές αρχές επέβαλαν νέα όρια στις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών.

Όπως μεταδίδει το T24 οι νέοι κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση δόσεων για την αγορά κοσμημάτων, τηλεπικοινωνιών, αγαθών εκτός Τουρκίας, τροφίμων, αλκοολούχων ποτών, καυσίμων, καλλυντικών, ειδών γραφείου.

Οι πιστωτικές κάρτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν με ανώτερο όριο τις δώδεκα δόσεις για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών. Για αγορά ηλεκτρονικών ειδών οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα μόνο για δόσεις τριών μηνών, ενώ οι δόσεις για υπολογιστές και πληρωμές ταξιδίων περιορίζονται σε δόσεις έξι μηνών. Παράλληλα, οι δόσεις που αφορούν στην υγεία και τη φορολογία περιορίζονται στους εννέα μήνες.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατεύσει την αξία της λίρας. Μιλώντας σε ένα συνέδριο στην Άγκυρα ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε «Το δολάριο των ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε εργαλείο διπλωματικής τιμωρίας και έχει χάσει την αξιοπιστία του».

«Θα καθορίσουμε τις εταιρείες που επηρεάζονται από την κατάσταση και θα συνεχίσουμε να τις προστατεύουμε» είπε και πρόσθεσε ότι οι αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις θα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας την επόμενη περίοδο.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ αναμένεται να έχει και συνομιλία με επενδυτές την Πέμπτη ώστε να καθησυχάσει τις αγορές και τους ξένους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Σύμφωνα με την Hurriyet την τηλεδιάσκεψη έχουν οργανώσει οι Deutsche Bank, Citigroup, DOME και  HSBC.

Λύση ζητούν οι Τούρκοι επιχειρηματίες

Την ίδια στιγμή επιχειρηματίες από την Τουρκία ασκούν τη δική τους πίεση προς την κυβέρνηση για να δοθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους καλούν σε άμεση δράση και γρήγορα μέτρα για να μειωθεί η ζημιά προς την τουρκική οικονομία.

Και… ξαφνικά ανάκαμψη

Παρά την πίεση στην τουρκική οικονομία, το βράδυ της Τρίτης η λίρα άρχισε να σημειώνει ανάκαμψη, η οποία ξεπέρασε και το 8%. Η άνοδος της λίρας ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση πως η Τουρκία απελευθερώνει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνταν εδώ και πέντε μήνες στην Αδριανούπολη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα