Στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο ο Λαβρόφ

Οριστικοποιήθηκε και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στα τέλη του έτους – Ικανοποιημένη η Αθήνα από την παρέμβαση Πούτιν στον Ερντογάν

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας αναμένεται να πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα “Παιχνίδια Εξουσίας”.

Η επίσκεψη Λαβρόφ -που θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο- αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, που σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Και αυτό, παρότι η Αθήνα δεν συμμετείχε στις επιθετικές κινήσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, αρνούμενη να αποσύρει τον πρεσβευτή της ή διπλωμάτες από τη Μόσχα ή να απομακρύνει ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα. Οι Βρυξέλλες, μάλιστα, αρχικά πίεσαν την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της αυτή, εν συνεχεία όμως οι πιέσεις ατόνισαν, καθώς η ένταση το τελευταίο διάστημα αποκλιμακώθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα

Εν τω μεταξύ, οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, τέλος του έτους, όπως είχε συμφωνηθεί στη προ μηνός επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού και είναι φανερό πως για την ατζέντα της πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Σ. Λαβρόφ τον Σεπτέμβριο. Η Μόσχα είχε επενδύσει πολλά για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων στο πρόσωπο και την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, πλην όμως μετά τον συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 του έλληνα πρωθυπουργού με το ιερατείο των Βρυξελλών, η ρωσική κυβέρνηση εμφανίζεται απογοητευμένη μαζί του. Και αυτό, παρότι ο Αλ. Τσίπρας παρενέβη στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να μην υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Παρενέβη ο Πούτιν στον Ερντογάν

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, είναι ικανοποιημένη που -όπως πληροφορήθηκε αρμοδίως- ο Πρόεδρος Πούτιν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, παρενέβη στον Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τους δυο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, όσο και για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Την παρέμβαση Πούτιν είχε ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα