Στην Αθήνα ο Γκάμπριελ με πολλές προοπτικές στις αποσκευές του

tsipras gabrielΕπίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συνοδευόμενος από δεκάδες επιχειρηματίες .

Αρχικά, ο Γερμανός αντικαγκελάριος θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο,ενώ στις 13:00 συνάντηση θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα  στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αντικαγκελάριος θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών από όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, δηλαδή τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τις κατασκευές και την φαρμακοβιομηχανία, καθώς όπως αναφέρει παράγοντας του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών φιλοδοξία της γερμανικής κυβέρνησης είναι να καλύψει η επίσκεψη όλο το φάσμα των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου έχει προγραμματιστεί Ελληνογερμανικό Συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Γερμανία – Προοπτικές για το 2020 κι έπειτα». Στο συνέδριο, που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού θα μιλήσουν ο Ζ. Γκάμπριελ, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Παράλληλα,την Παρασκευή ο αντικαγκελάριος και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να υπογράψουν κοινή δήλωση συνεργασίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί να τη βοηθήσει αν της ζητηθεί» είναι το «ισχυρό μήνυμα», σύμφωνα με τoν γερμανικό Τύπο, που μεταφέρει στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

 

Συνάντηση Παυλόπουλου-Γκάμπριελ

1023197_20160630114946_img_95021467279228Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,δήλωσε πως «η Ευρώπη δεν πρόκειται να καταστραφεί επειδή θα φύγει η Μεγάλη Βρετανία».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, γιατί, όπως παρατήρησε, αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.

«Δεν θέλουμε να υπάρξουν παράλληλες διεργασίες», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο μετά την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Εξάλλου, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι πρέπει να γίνει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, ώστε η αποκλίνουσες δυνάμεις που παρατηρούνται να γίνουν συγκλίνουσες.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα είπε ότι οι Έλληνες χρειάζονται ελπίδα για να συνεχίσουν και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα όσα άντεξαν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, για το προσφυγικό ο Γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις, για να συμπληρώσει ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα και πως η χώρα μας δεν θα μείνει μόνη.

Από την πλευρά του  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,αναφερόμενος στα αποτελέσματα του   βρετανικού δημοψηφίσματος,τόνισε πως η ετυμηγορία του βρετανικού λαού είναι σεβαστή, πρέπει οπωσδήποτε όμως η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει να επικυρώσει το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότιδεν μπορεί να διατηρείται αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση στον χώρο της ΕΕ και συνέχισε, τονίζοντας: Όσον αφορά την Ευρώπη και την ΕΕ, θα προχωρήσουν και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε, η ΕΕ υπήρξε και πριν από τη Μεγάλη Βρετανία και θα υπάρξει και μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Παρατήρησε, επίσης, ότι τον αγώνα για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Αλλωστε, είπε, σημασία έχει όχι πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη, αλλά πόσο καλή ή καλύτερη μπορεί να γίνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Γερμανό αντικαγκελάριο, έκανε λόγο για έναν Ευρωπαίο ηγέτη με ευρωπαϊκό όραμα και τον ευχαρίστησε για τη στάση του έναντι της Ελλάδας, το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος παραμένει -και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού- αταλάντευτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και αυτό το πράττει με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, επισήμανε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και σημειώνοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, έως τώρα, για αυτό το θέμα.

Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό και στον Τ. Ερντογάν, με αφορμή την τελευταία πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να τελειώνουμε οπωσδήποτε με την τρομοκρατία και κάλεσε την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε συνεργασία, προκειμένου να συμβάλουν στη λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στη Συρία.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να ξανασκεφτεί τις ρίζες της, επισημαίνοντας ότι σημαντική είναι η οικονομία αλλά το κέντρο βάρους είναι άνθρωπος. Μάλιστα, όπως είπε, η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα