Στην Αθήνα η 20ή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών κομμάτων, που θα φιλοξενήσει το ΚΚΕ

Στην Αθήνα στις 23-25 Νοεμβρίου 2018, η 20η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών κομμάτων, που θα φιλοξενήσει το ΚΚΕ

 

Την Κυριακή, 20 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ασχολήθηκε με ζητήματα διοργάνωσης της φετινής 20ής Διεθνούς Συνάντησης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από΄το ΚΚΕ η Ομάδα Εργασίας αποφάσισε η 20η Διεθνής Συνάντηση, που θα φιλοξενηθεί από το ΚΚΕ στην Αθήνα, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του, να διεξαχθεί στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου 2018, με θέμα:

“Η σύγχρονη εργατική τάξη και η συμμαχία της. Τα καθήκοντα της πολιτικής της πρωτοπορίας – των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα κόμματα αντάλλαξαν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Πολλά κόμματα αναφέρθηκαν στις ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, ιδιαίτερα το βομβαρδισμό της Συρίας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και την δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης, που σηματοδότησε η απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης πολλά κόμματα, κατήγγειλαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από πολλά κόμματα, σημειώθηκε επίσης η σημασία που έχουν οι μαζικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες, για τα παραπάνω γεγονότα, σε συνδυασμό με την πάλη για τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες μεγάλες Πρωτομαγιάτικες εργατικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες.

Ταυτόχρονα μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη παραπέρα ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τα ΚΚ και τους κομμουνιστές, που διώκονται ή που τους βάζουν εμπόδια στην πολιτική δράση τους, για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στον αντικομμουνισμό, που δείχνει και τα όρια της αστικής δημοκρατίας.

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, έγινε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την προώθηση των Κοινών Δράσεων, που έχουν αποφασίσει τα ΚΚ στην τελευταία 19η Διεθνή Συνάντησή τους στο Λένινγκραντ την περασμένη χρονιά.

Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων προσκλήθηκαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, το Σάββατο 19 Μαΐου, με θέμα: «Το βιομηχανικό προλεταριάτο πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό», όπου μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, Κόμμα Εργατών Κορέας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχία).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα