Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα οι Θεσμοί – Συνεδρίαση του Euroworking με «φόντο» τη μη μείωση συντάξεων

Στην Αθήνα καταφτάνουν σήμερα, Πέμπτη, τα κλιμάκια των δανειστών, τα οποία μέχρι την Παρασκευή αναμένεται εξετάσουν μια σειρά από παροχές που έχουν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα κλιμάκια των δανειστών πρόκειται να «ξεσκονίσουν» τα δημοσιονομικά μεγέθη και να κάνουν τις εισηγήσεις τους για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, βάση των οποίων θα αποφασίσει το Eurogroup.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα υπερπλεονάσματα για φέτος και το 2019, μέρος των οποίων αμφισβητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα το 2017 κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. 

Πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 4,14% με βάση τους όρους του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Στο «μενού» του Euroworking Group σήμερα η Ελλάδα

Να προϊδεάσει τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα περιθώρια και το εύρος των παροχών του 2018, θα επιχειρήσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα μετάσχει διά ζώσης στην συνεδρίαση του Euroworking Group το οποίο θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα υπάρξουν και οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία των κρατικών εσόδων του Οκτωβρίου, που θα επιτρέψουν ίσως στην ελληνική πλευρά να μιλήσει και για τις προβλέψεις της για τον δημοσιονομικό χώρο (υπερπλέονασμα) του 2019.

Αποφάσεις για τις συντάξεις, το οικονομικό επιτελείο δεν αναμένει πριν τις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς οι θεσμοί και η Κομισιόν θα χρειαστούν εβδομάδες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα