Στην Άπω Ανατολή από αύριο ο Τσακαλώτος

Στη Σιγκαπούρη μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ την επομένη (Τετάρτη 10 Οκτωβρίου) θα βρίσκεται στο Χονγκ- Κονγκ.

Και στις δύο πόλεις, ο υπουργός θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων. Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για να πάρει μέρος στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12- 13 Οκτωβρίου).

Στην ατζέντα του Τσακαλώτου κρίσιμα ζητήματα

Το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για πολλά σημαντικά ζητήματα για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να έχει υπάρξει σύγκλιση προβλέψεων σχετικά με το κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2019 θα μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμη κι αν δεν κοπούν οι συντάξεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται να προωθήσει για μια ακόμη φορά το ελληνικό αίτημα της ακύρωσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019.

Αισιοδοξία από Τσακαλώτο για τη μη περικοπή των συντάξεων

«Δεν περιμένουμε να μας δώσουν και συγχαρητήρια για το γεγονός ότι δεν θέλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τη συνταξιοδοτική δαπάνη» είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ, δεν θα διαφωνήσει ανοικτά και με τη δυνατότητα παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019.

Ευνοϊκές οι συνθήκες για το ελληνικό αίτημα της μη μείωσης των συντάξεων

Την ίδια στιγμή η παρουσία στο Μπαλί της ηγεσίας όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και των υπουργών του Eurogroup θεωρείται μάλλον ευνοϊκή για το ελληνικό αίτημα.

Πάντως μέχρι το έκτακτο Eurogroup που αναμένεται να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα μέχρι να υπάρξει η οριστική κατάργηση του μέτρου

Στη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, εκτός από το θέμα του προϋπολογισμού, αναμένεται να τεθεί και το θέμα της πρόωρης επαναγοράς χρέους του ΔΝΤ στο οποίο το σύνολο των οφειλών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 10 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα