ΣτΕ: Αντισυνταγματική και παράνομη η αποχή των δικηγόρων

symboulio_epikrateiasΣε μία απόφαση – βόμβα προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με την Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων που άρχισε στις 12 Ιανουαρίου και συνεχίζεται έως και σήμερα.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις την αποχή των δικηγόρων.
Μάλιστα το ΣτΕ έκρινε ότι οι επαναλαμβανόμενες αποχές στις οποίες αποφάσισε να προχωρήσει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχουν λάβει τον χαρακτήρα «αποχής διαρκείας» κάτι που δεν επιτρέπεται, τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές εκτιμούν ότι η αποχή των δικηγόρων δεν αντίκεινται σε συνταγματικές ή άλλες διατάξεις, ωστόσο υπόκεινται σε περιορισμούς που επιβάλουν στα εξής άρθρα του Συντάγματος:
-στο δικαίωμα καθενός για δικαστική προστασία,
-στο δικαίωμα για δίκαιη δίκη, η οποία αφορά και στο δικαίωμα των διαδίκων να υπερασπίζουν τις υποθέσεις τους με δικηγόρο της εκλογής τους,
-στην επαγγελματική ελευθερία και το δικαίωμα για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η χρονική διάρκεια μιας αποχής θα πρέπει να είναι βραχεία και ορισμένου χρόνου. Αντιθέτως, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων προσδιόριζε μεν το χρόνο της αποχής αλλά ήταν επαναλαμβανόμενες χωρίς διακοπή. Έτσι πήραν το χαρακτήρα της αποχής διαρκείας. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα