Στα ύψη οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας- Πακιστάν: Το Νέο Δελχί απειλεί το Ισλαμαμπάντ με «πλήρη απομόνωση»

Η Ινδία ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει την «πλήρη απομόνωση» του Πακιστάν, αφού βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 46 στρατιώτες στο Κασμίρ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η ινδική κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει «αδιάσειστα στοιχεία» για την εμπλοκή της γειτονικής χώρας στην υπόθεση, ωστόσο δεν τα έχει δώσει στη δημοσιότητα. Το Πακιστάν, από πλευράς του, αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση, που πραγματοποίησε η οργάνωση Τζάις- ε -Μοχάμαντ, η οποία εδρεύει στο έδαφός του.

Η βομβιστική επίθεση της Πέμπτης σε στρατιωτικό κονβόι ήταν η πιο θανάσιμη επίθεση εναντίον ινδικών δυνάμεων στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Ο Ινδός ομοσπονδιακός υπουργός Αρούν Τζάιτλεϊ είπε πως η Ινδία θα κάνει «όλα τα δυνατά διπλωματικά βήματα» για να αποκόψει το Πακιστάν από τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, Πακιστανός υπουργός ζήτησε από την Ινδία να αποκαλύψει τα στοιχεία της, και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διερεύνηση της επίθεσης.

Το αντάρτικο στο ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του Κασμίρ είναι σε εξέλιξη από τη δεκαετία του 1980, ωστόσο η βία έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια.

Στον απόηχο της επίθεσης, οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα της πόλης Τζαμού, αφού οργισμένο πλήθος βανδάλισε αυτοκίνητα σε μουσουλμανική γειτονιά.

Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν – χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα- διεκδικούν ολόκληρο το Κασμίρ, αλλά ελέγχουν μόνο τμήματά του.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν πως παρέχει καταφύγιο στους αντάρτες της Τζάις-ε-Μοχάμαντ και το κατηγορεί για άμεση εμπλοκή στην επίθεση της Πέμπτης. Επίσης, ζήτησε επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος της οργάνωσης και χαρακτηρισμό του ηγέτη της, Μασούντ Αζχάρ, ως τρομοκράτη από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ινδία έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να το κάνει αυτό στο παρελθόν, αλλά εμποδιζόταν από την Κίνα, σύμμαχο του Πακιστάν.

Ο κ. Τζάιτλεϊ επιβεβαίωσε ακόμη πως η Ινδία θα αποσύρει τον χαρακτηρισμό του «ευνοούμενου έθνους» από το Πακιστάν, ένα ειδικό εμπορικό προνόμιο που είχε δοθεί το 1996.

Το Πακιστάν εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς του για τη βομβιστική επίθεση, μα απέρριψε τους ισχυρισμούς πως είναι υπεύθυνο για αυτήν. Ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Φαουάντ Τσάουντρι, ζήτησε από την Ινδία να δείξει τα στοιχεία της και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διερεύνηση της επίεσης.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είπε σε ομιλία του πως αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», υποδεικνύοντας πως το Νέο Δελχί σκοπεύει να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Ωστόσο, θεωρείται πως οι στρατιωτικές επιλογές της ινδικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες, λόγω των βαρέων χιονοπτώσεων στην περιοχή.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας χρησιμοποίησε ένα όχημα με εκρηκτικά για να εμβολίσει κονβόι 78 λεωφορείων που μετέφεραν ινδικές δυνάμεις ασφαλείας στον αυτοκινητόδρομο Σριναγκάρ- Τζαμού, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από την πρωτεύουσα της περιοχής, Σριναγκάρ. Θεωρείται πως επρόκειτο για τον Αντίλ Νταρ, άνδρα που εγκατέλειψε το σπίτι του τον Μάρτιο του 2018 και σταμάτησε το σχολείο. Θεωρείται πως ήταν 19-21 ετών.

Λίγο μετά την επίθεση, η Τζάις-ε-Μοχάμαντ κυκλοφόρησε βίντεο όπου ένας νεαρός άνδρας που αναγνωρίστηκε ως ο Νταρ μιλούσε για αυτά που περιέγραφε ως κτηνωδίες σε βάρος των μουσουλμάνων του Κασμίρ. Όπως είπε, μπήκε στην οργάνωση το 2018 και του ανατέθηκε να πραγματοποιήσει την επίθεση στην Πουλβάμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα