Στα… «χαρακώματα» κυβέρνηση και δανειστές

Συνεχίζεται το σκληρό πόκερ  κυβέρνησης – Θεσμών για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Μαρτίου υπό την ασφυκτική πίεση των χρονοδιαγραμμάτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με το ΔΝΤ να πιέζει και την ελληνική πλευρά να διαπραγματεύεται σκληρά με στόχο την σύνθεση του παζλ με τους Θεσμούς ενώ αύριο θα συνεδριάσει το Euroworking Group.

Αλλαγή πλάνων υπάρχει απ’ οτι φαίνεται, καθώς οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Αθήνα για να υπάρξει και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, η αποστολή των θεσμών θα παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το ραντεβού μεταξύ Θεσμών και αρμοδίων υπουργών ανανεώθηκε για σήμερα Τρίτη αργά το μεσημέρι, ενώ από το πρωί είναι προγραμματισμένες συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η απόσταση των δύο πλευρών πριν ολοκληρωθεί η αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας κυριάρχησαν το μείζον θέμα των μέτρων και των αντίμετρων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αλλά και η διαδικασία προνομοθέτησης των μέτρων και των αντίμετρων.

Στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε πως σημειώθηκε πρόοδος σε ότι αφορά τους αριθμούς (πόσοι εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματα, πόσο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από τις δαπάνες για συντάξεις).

Για τα αντίμετρα, ανέφερε ότι υπήρξε «πολύ περισσότερη σύγκλιση από την προηγούμενη φορά», αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφορά αντίληψης, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει περισσότερο μέτρα με κοινωνικό πρόσημο και οι δανειστές με αναπτυξιακό.

Ο αξιωματούχος συνεχίζει λέγοντας πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών βάζουν εμπόδιο  στο  πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας που προτείνει η κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

«Συζητάμε και τις λεπτομέρειες, δηλαδή να είναι καλά σχεδιασμένα τα μέτρα. Αφού είναι και μεγάλο πακέτο θετικών μέτρων θέλεις να είναι καλά σχεδιασμένα για να πιάσουν τόπο. Να μη λες, για παράδειγμα, ότι ξοδεύω 400 εκ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να πάνε χαμένα αυτά τα λεφτά, όπως έχουν πάει παλαιότερα. Άρα είναι και θέμα πώς το σχεδιάζουμε μαζί», υπογράμμισε.

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι για τα προγράμματα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας, η κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσεις με συμβούλους από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανέφερε ότι «είναι ελάχιστη πια η διαφορά», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θα υποχωρήσουν στην απαίτησή τους να «κουρεύονται» και οφειλές επιχειρήσεων από παρακρατούμενους φόρους.

Εν τω μεταξύ, χθες η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ύψος των περικοπών στις συντάξεις.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις, ωστόσο η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο μεγαλύτερο μέρος της, αναλώθηκε σε αριθμούς.

Αναφορικά με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που βλέπουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας να «βαθαίνει», το Μαξίμου τονίζει πως τα στοιχεία είναι τριμηνιαία και όχι τα τελικά, ζητώντας να «περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες – μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, όπου δεν συζητήθηκε η διαπραγμάτευση αλλά μόνο το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση – σχολίαζαν ότι η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία, είναι προσωρινά, περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου.

Οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως πρέπει να κλείσει το Staff Level Agreement (συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα