Στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

kipris-ayxisi-egklimatos-sta-katechomena-prokalei-anisychiaΜε τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί συναντάται αυτή την ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που πραγματοποιεί επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδει η “Καθημερινή” της Κύπρου, στη συνάντηση συμμετέχουν ο Τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί και ο Διευθυντής Κυπριακού στο τουρκικό ΥΠΕΞ, Πρέσβης Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Ο κ. Τσαβούσογλου θα δει αμέσως μετά διαδοχικά τον “πρωθυπουργό”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, τον “αναπληρωτή πρωθυπουργό”, Σερντάρ Ντενκτάς, τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν και τον πρόεδρο του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι επαφές θα γίνουν “για να αξιολογήσουν το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη στο Κυπριακό”.

Προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων

Στη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε την ερχόμενη Δευτέρα, μεταφέρεται το ενδιαφέρον για την πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, έπειτα από το ναυάγιο του Μον Πελερέν.

Όπως μεταδίδει η “Καθημερινή”, τη Δευτέρα ο κ. Εϊντε θα έχει ξεχωριστή συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών. Ο κ. Εϊντε συνομίλησε χθες τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή του ειδικού απεσταλμένου στην Κύπρο και συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, ενημέρωσε χθες την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Τερέζα Μέι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ επικοινωνία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί και με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Χθες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ενημέρωσε για το Μον Πελερέν και επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να διαψεύσει τις πληροφορίες που περιέγραφαν ρήγμα μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, αλλά και παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, χθες, ότι ίσως απαιτηθεί και μια δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου, πέρα από την ενημέρωση των κομμάτων, να γίνει και εκτενής συζήτηση για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει των επόμενων βημάτων. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βικτ. Παπαδόπουλος περιέγραψε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ως διεξαχθείσα «σε κλίμα σύμπνοιας». Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Αντρος Κυπριανού τάχθηκε χθες υπέρ «επανέναρξης του διαλόγου από το σημείο στο οποίο έχουν διακοπεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Ν. Παπαδόπουλος επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στον κ. Ακιντζί και την Τουρκία, ενώ χαιρέτισε τη στάση του κ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και του κ. Κοτζιά, ιδιαίτερα στο θέμα των εγγυήσεων. Στην τουρκική πλευρά επέρριψαν τις ευθύνες, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρ. Σιζόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γ. Λιλλήκας. Χωρίς να κάνει καμία δήλωση αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβ. Νεοφύτου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα