Σταϊνμάιερ: Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής

Το μήνυμα της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή ιδέα βάλλεται και αμφισβητείται με το Brexit, θέλει να στείλει με την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, για να εγκαινιάσουν μαζί την έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta 14.

Με συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, ο 61χρονος σοσιαλιστής πολιτικός υποστηρίζει με σθένος την ανάγκη ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εκτιμά δε ότι η ενίσχυση της Ευρώπης αποτελεί την απάντηση στις αποστάσεις που θέλει να πάρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την παραδοσιακή διατλαντική συμμαχία.

Αναφορικά με την ελληνική κρίση, ο κ. Steinmeier υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχίσει η χώρα μας τις μεταρρυθμίσεις, ώστε αυτές να φέρουν οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, αναγνωρίζοντας τις στερήσεις που έχουν υποστεί οι πολίτες έως σήμερα. Τέλος, αποδοκιμάζει ως «απαράδεκτη και αναξιοπρεπή» την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, τονίζει όμως ότι «δεν πρέπει να γκρεμίζουμε τις γέφυρες που μας συνδέουν».

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι οι κρίσεις των τελευταίων ετών οδήγησαν σε κλυδωνισμούς εντός της Ε.Ε., προπάντων η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από αυτήν. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό να σταλεί ένα σαφές μήνυμα συνοχής στην Ε.Ε., όπως συμβαίνει με την ευκαιρία της έκθεσης, εδώ στην Αθήνα. Πιστοί στο πνεύμα του τίτλου της documenta «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», η σύζυγός μου κι εγώ θα συνομιλήσουμε με την ευκαιρία αυτή με εκπροσώπους της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών.

Ερωτηθείς για το αν ήρθε η ώρα για ελάφρυνση του χρέους και χαλάρωση των πιστωτικών όρων για την Ελλάδα, ο κ. Steinmeier απαντά:

“Έχω την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει πόσες μεταρρυθμίσεις έχει ήδη υλοποιήσει η Ελλάδα και πόσο μεγάλη προσπάθεια κρύβεται πίσω από αυτό. Είναι κάτι που κι εγώ θέλω να το αναγνωρίσω ρητά με την επίσκεψή μου. Γνωρίζω τι στερήσεις συνεπάγονται η πολυετής κρίση, οι μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Εξάλλου, η κρίση έχει και μία ανθρώπινη διάσταση. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της διαδρομής. Θα χρειαστούν επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι εάν οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται. Το ζητούμενο είναι οι μεταρρυθμίσεις να επιφέρουν μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα κοινωνική συνοχή. Συμφέρον όλων, μια ενωμένη Ευρώπη”.

Σε ερώτηση για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα και για το αν έχει κλείσει το θέμα αυτό για τη Γερμανία, ο Γερμανός Πρόεδρος σχολίασε πως “η Ιστορία δεν κλείνει ποτέ. Εμείς οι Γερμανοί είμαστε πεπεισμένοι γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε την ηθική και ιστορική μας ευθύνη. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την επεξεργασία των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν από Γερμανούς σε παιδιά, γυναίκες και άνδρες στην Ελλάδα κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού.

Από την προηγούμενη θέση μου, του υπουργού Εξωτερικών, επισκέφθηκα στο πλαίσιο αυτό τη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη εκείνη με άγγιξε βαθιά. Και τώρα, από τη θέση του ομοσπονδιακού προέδρου, επιθυμώ να συμβάλω όπως και ο προκάτοχός μου Γιόαχιμ Γκάουκ, ώστε οι μνήμες αυτού του επώδυνου κεφαλαίου της κοινής μας ιστορίας να μείνουν ζωντανές και να μεταλαμπαδευθούν και στη νεολαία των δύο χωρών. Αυτό ακριβώς τον σκοπό έχουν τα προγράμματα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και που θα έπρεπε να αναπτυχθούν περισσότερο. Αλλά και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, το οποίο ευελπιστώ ότι οσονούπω θα μπορεί να ξεκινήσει το έργο του, θα φέρει τον κόσμο στις δύο χώρες πιο κοντά.

Στο ζήτημα των επανορθώσεων οι χώρες μας υποστηρίζουν διαφορετικές απόψεις. Για τη Γερμανία, νομικά, με βάση το διεθνές δίκαιο το θέμα έχει λήξει. Θα ευχόμουν, ανεξάρτητα από τις διαφορές αυτές, οι δύο πλευρές να εργαστούν μαζί, σε ευρωπαϊκό πνεύμα, για μια κοινά αποδεκτή ιστορική μνήμη, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προπάντων στη νέα γενιά”.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Γερμανός Πρόεδρος επισημαίνει ότι στη Γερμανία ζουν αρκετά εκατομμύρια πολιτών τουρκικής καταγωγής – πολλοί με γερμανικό, άλλοι με τουρκικό διαβατήριο. Ξεκαθαρίζει ότι “δεν θέλουμε η πολιτική πόλωση, που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Τουρκία, να δημιουργήσει προβλήματα στη συμβίωση αυτών των ανθρώπων στις γερμανικές πόλεις και κοινότητες, δημιουργώντας χαρακώματα μεταξύ τους”. και σχολιάζει πως “είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη ρητορική των προηγούμενων εβδομάδων, η οποία ενίοτε υπήρξε απαράδεκτη και αναξιοπρεπής. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε στη Γερμανία και στην Ε.Ε. στενά συνδεδεμένοι με την Τουρκία. Είμαστε και οι δύο μέλη του NATO και τα συμφέροντά μας σε πολλά ζητήματα είναι κοινά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να γκρεμίσουμε τις γέφυρες που μας συνδέουν, ούτε να συμμετέχουμε στην κλιμάκωση μιας ρητορικής της έντασης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα