Σταϊκούρας: Τα κόμματα πρέπει να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους

«Τα κόμματα πρέπει, όπως και όλοι οι πολίτες, να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και η Νέα Δημοκρατία αυτό πράττει με σοβαρότητα και συστηματικό τρόπο», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Κληθείς να απαντήσει στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ», καθώς και δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδησχετικά με τη δυνατότητα ρύθμισης των κομματικών δανείων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Τα κόμματα πρέπει να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους και να αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Δεύτερη παρατήρηση, εδώ και κάποια χρόνια έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση όλων των πολιτικών κομμάτων και ορθώς έγινε από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό αυτομάτως δυσκόλεψε τα πολιτικά κόμματα που έχουν δανειοδοτηθεί να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Η ΝΔ συνεπώς προσπαθεί -και αυτό έχει κάνει τα τελευταία χρόνια- το σύνολο της χρηματοδότησης που έχει πάρει από το κράτος να το δίνει για να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις και να καλύπτει με ίδιους πόρους τη χρηματοδότηση του κόμματος που έχουμε για τις τρέχουσες ανάγκες. Αποδεικνύουμε ότι προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις».

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε: «Δεν είμαι μέσα στον οργανισμό που λέγεται ΝΔ για να ξέρω ακριβώς την επικοινωνία, αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι τέτοια σχετική απόφαση δεν έχει φτάσει ακόμη στη ΝΔ και σε κάθε περίπτωση θα δει πώς θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα».

«Καλό θα ήταν», συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, «κάποιοι να σταματήσουν την πολιτική υποκρισία, όταν ο βασικός εκδοτικός βραχίονας του κόμματος που το υποστηρίζει, ουσιαστικά έχει offshore που τον χρηματοδοτεί, υπάρχουν ανοιχτά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο στεγάζεται πολιτικό κόμμα -ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα- και το πιο σημαντικό όταν αποδεδειγμένα υπάρχουν επιστολές του πρωθυπουργού ως προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς συγκεκριμένη τράπεζα για ευνοϊκή χρηματοδότηση του κόμματός του».

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο για την οικονομία που προτίθεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ο τομεάρχης της ΝΔ εξήγησε: «Η ΝΔ έχει πει ότι θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Το πώς θα επιτευχθούν αυτοί είναι ζήτημα και ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης […] Εάν πείσουμε τους δανειστές ότι μπορούμε να πετύχουμε υψηλότερη ανάπτυξη, όπως οι ίδιοι υποστήριζαν, θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας διευκρίνισε: «Ναι, χρειάζεται στην κατεύθυνση κυρίως των μειώσεων φορολογικών συντελεστών ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται όμως και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα πρέπει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, για να βγάλει τη χώρα οριστικά από τα μνημόνια και να εξασφαλίσει την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας. Η ακατάσχετη παροχολογία, που εκτιμούμε ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός, διότι ουσιαστικά ξέρει ότι χάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν θα ωφελήσει τη χώρα. Ο πρωθυπουργός μας έχει συνηθίσει από το παρελθόν -σχετικά πρόσφατο παρελθόν- σε μεγάλο πακέτο παροχών, καθώς ύψους 12 δισ. ευρώ ήταν το 2014, όταν διαφαινόταν μέσω των δημοσκοπήσεων ότι θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας. Σήμερα που γνωρίζει ότι θα χάσει τις εκλογές δεν πιστεύω ότι θα δείξει καμία αυτοσυγκράτηση».

Σχετικά με την πρόταση για το ασφαλιστικό που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Υποστηρίζουμε ότι ο σημερινός νόμος έχει δημιουργήσει ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα, το οποίο αντιστρατεύεται την ανάπτυξη αποδεδειγμένα, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και αποθαρρύνει το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Υποστηρίζουμε τον δημόσιο, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα τριών πυλώνων, με βάση το υποχρεωτικό αναδιανεμητικό σύστημα που σήμερα έχουμε και ένα κεφαλαοποιητικό σύστημα με κεντρική στόχευση τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου μείωση ως το 25% των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα