Σταϊκούρας: Είδαμε υποχωρήσεις της κυβέρνησης συνεχώς και παντού

“Αυτό που είδαμε είναι υποχωρήσεις της κυβέρνησης συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέμματα” δήλωσε, σήμερα, για τη συμφωνία με τους θεσμούς, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9”.

Ουσιαστικά η σημερινή κυβέρνηση θα πάρει επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αποφάσισε μείωση αφορολόγητου και νέες περικοπές συντάξεων, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ για το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση είπε πως θα προχωρήσει σε μείωση των φόρων με ισοδύναμα από τον τομέα των δαπανών.

“Η κάθε συμφωνία της κάθε κυβέρνησης, επειδή υπάρχει συνέχεια σε αυτή τη χώρα, δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν στην πορεία να αλλάξουν οι όροι του μνημονίου και αυτό θα κάνουμε. Μπορούμε να το κάνουμε; Ναι μπορούμε και ειδικά εμείς μπορούμε διότι την ιδιοκτησία της δημοσιονομικής πολιτικής την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Επιλογή της σημερινής κυβέρνησης είναι η αύξηση των φόρων. Επιλογή της δικής μας κυβέρνησης θα είναι η μείωση των φόρων με ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών”, υπογράμμισε.

Ο κ. Σταϊκούρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του με τη διοίκηση της Fraport και αφού παρατήρησε ότι η κυβερνήσεις της Ν.Δ. ή με κορμό τη Ν.Δ. πιστεύουν στις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές γι’ αυτό επιτυγχάνουν υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υπογράμμισε: “Όχι σαν τον πρωθυπουργό που έλεγε ότι δεν θα ξεπουληθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια στη Fraport και σήμερα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της Fraport. Υλοποιήσαμε και θα υλοποιήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές που η κυβέρνηση από αβελτηρία ή ανικανότητα ή συνδυασμό και των δύο δεν υλοποιεί, θα πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, πληρώσαμε 6 δις ευρώ στο παρελθόν, σήμερα αυτές έχουν αυξηθεί, οπότε δημιουργούμε πληρέστερα τις συνθήκες και οικονομική μεγέθυνση που σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευτούμε και πάλι τους μεσομακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υγεία, πρότεινε η χρονική της διάρκεια να επεκταθεί μέχρι σήμερα ώστε να υπάρξει διαφάνεια και πλήρης απόδοση ευθυνών. “Η ΝΔ έχει στηρίξει όλες τις εξεταστικές που έφερε η κυβέρνηση”, είπε και επισήμανε: “δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση είναι κοντά στο να κλείσει μια αξιολόγηση ή μια συμφωνία ανοίγει συζήτηση για μία ή περισσότερες εξεταστικές. Άλλες εξεταστικές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, βλέπετε για τα οικονομικά των κομμάτων, άλλες εξεταστικές έχουν μείνει στη μέση”.

Διατύπωσε, τέλος, τη θέση ότι “μέχρι σήμερα οι εξεταστικές αυτής της κυβέρνησης ή δεν βγάζουν κανένα αποτέλεσμα γιατί γίνονται για επικοινωνιακούς και εσωτερικούς μόνο λόγους ή σταματούν στη μέση, όταν η κυβέρνηση υλοποιεί ίδιες πολιτικές και χειρότερες, όπως το τρίτο μνημόνιο”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα