Σταθεροποίηση της Attica Bank- Σημαντική συρρίκνωση ζημιών στο πρώτο τρίμηνο

Σταθεροποίησε τα αποτελέσματα και περιόρισε τις ζημίες στα 4,3 εκατ. ευρώ η Αttica Bank το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση οι προοπτικές που διανοίγονται για την τράπεζα, θα ισχυροποιηθούν περαιτέρω μέσω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 1,33 δις, γεγονός που θα θωρακίσει σε μεγάλο βαθμό την χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας, καθώς μάλιστα επιτυγχάνεται σημαντική  επιβράδυνση  του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναλυτικά το αποτέλεσμα προ φόρων του Ομίλου για το Α’ τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε σε ζημία 4,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο α’ 3μηνο του 2017 ο ρυθμός δημιουργίας ζημιών επιβραδύνθηκε σημαντικά έναντι του δ’ 3μήνου του 2016 (ζημία 23,2 εκ. ευρώ προ φόρων στο διάστημα από 30.9.2016 έως 31.12.2016 έναντι ζημίας 4,3 εκ. ευρώ στο διάστημα 1.1.2017-31.3.2017), αντικατοπτρίζοντας τις ενέργειες εξυγίανσης του Ομίλου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης. Επίσης στα βασικά στοιχεία ισολογισμού του πρώτου τριμήνου αποτυπώνονται τα εξής:

  • Το μετά από φόρους αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 2,5 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου. Σημειώνεται επίσης ότι το ανωτέρω ποσό της ζημίας ύψους 3,1 εκατ. ευρώ μειώνεται σε ζημία 2,9 εκατ. ευρώ με την προσμέτρηση λοιπών κονδυλίων στην κατάσταση συνολικού εισοδήματος.
  • Τα κέρδη προ προβλέψεων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 10,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 13,9 εκατ. ευρώ περίπου τη συγκριτική περίοδο.
  • Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 629,9 εκατ. ευρώ
  • Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ.
  • Σε ό,τι αφορά το τρίμηνο που έληξε την 31/03/2017 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις που διενεργήθηκαν ανήλθαν σε 12,7 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το υπόλοιπο των σωρευτικών προβλέψεων σε 1.220,3 εκατ. ευρώ οι οποίες αντιστοιχούν στο 30,6% του συνολικού υπολοίπου των δανείων
  • Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά ποσοστό 50% χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση η  Attica Bank σταθεροποιείται κατά το Α’ τρίμηνο του 2017, γεγονός το οποίο αναμένεται να συνεχισθεί και να αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις των επόμενων περιόδων της τρέχουσας χρήσης.

Τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του Α’ τριμήνου 2017 της Attica Bank αντικατοπτρίζουν  τη θετική εξέλιξη των κινήσεων εσωτερικής αναδιοργάνωσης, ακολουθώντας τον επιχειρηματικό σχεδιασμό της Τράπεζας και, σε συνάρτηση με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την εφαρμογή αρχών σύγχρονου Management, σηματοδοτούν ευοίωνες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της.

Οι προοπτικές αυτές ενδυναμώνονται περαιτέρω με δεδομένη τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής στήριξης, επέρχεται περαιτέρω άρση της αβεβαιότητας.

Ο Όμιλος διαθέτει υψηλό δείκτη Κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET 1) της τάξης του 14,3%, o οποίος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση της συναλλαγής των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, το μεγάλο ύψος προβλέψεων που έχει σχηματίσει σωρευτικά η Τράπεζα, καλύπτει περίπου το 30% επί του συνόλου του υπολοίπου των δανείων, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα  θωρακίσει σημαντικά τη χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα