Σταθάκης: Να αναλύσει η Ν.Δ. τους ισχυρισμούς της για τα 86 δισ. του «κόστους ΣΥΡΙΖΑ»

stathakis_vouli_0_2Να αναλύσει τους ισχυρισμούς της για το λεγόμενο «κόστος ΣΥΡΙΖΑ» ύψους 86 δισ. ευρώ στην οικονομία προκάλεσε την Ν.Δ. ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, κατά την παρέμβασή του στην συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Ο Γ. Σταθάκης εκτίμησε ότι η Ν.Δ. στα 86 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνει τα 50 δισ. ευρώ παλιών δανείων που όμως αντικαταστάθηκαν με νεότερα δάνεια με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε επίσης ότι στα 86 δισ. ευρώ των ισχυρισμών της Ν.Δ. συμπεριλαμβάνονται και τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τα οποία όμως χρειάστηκαν μόλις 5,5 δισ. ευρώ, όπως και τα 11 δισ. ευρώ των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους.

Ο Γ. Σταθάκης αντέτεινε στην Ν.Δ. και το ερώτημα σχετικά με το πώς θα προέκυπτε το 4,5% πλεόνασμα μέσα στο 2015 για το οποίο είχε δεσμευτεί και το πώς θα διατηρούνταν το 2016 και 2017, εφόσον η κυβέρνηση Σαμαρά παρέμεινε στην εξουσία. Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι για την επίτευξη τέτοιου ύψους πλεονάσματος θα χρειάζονταν 5,5 δισ. μέτρα μόνο για το 2015, κάτι που θα σήμαινε 4 δισ. ευρώ περικοπή δημόσιων δαπανών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. για 1/3 αύξηση φόρων και 2/3 περικοπή δαπανών.

«Η Ν.Δ. παρελθοντολογεί επειδή δεν έχει πολιτική»

Ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι η Ν.Δ. «παρελθοντολογεί επειδή δεν έχει πολιτική» αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή σχετικά με το τρίτο Μνημόνιο και τα capital controls. Ο υπουργός Οικονομίας σχολίασε δηκτικά ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις της Ν.Δ. θυμίζουν διαφημιστικό σποτάκι, κι όχι σοβαρή πολιτική ή κριτική στην παρούσα κυβέρνηση.

avgi.gr

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα