Σταθάκης: «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει και συνοχή και αξιοπιστία»

Για την εικονική πραγματικότητα του αφηγήματος της ΝΔ για την κατάσταση της Οικονομίας, το 2014, μίλησε ο Γιώργος Σταθάκης, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Χωρικό Σχεδιασμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «τον Γενάρη του 2015, η ΝΔ είχε πολλές εκκρεμότητες, δεν είχε κλείσει ούτε το 10% της φάσης της τότε αξιολόγησης και, μεταξύ άλλων, προβλεπόταν ότι η ολοκλήρωση του β’ μνημονίου συνεπαγόταν πλεονάσματα 4,5% και ότι, με δεδομένα αυτά τα πλεονάσματα, η οικονομία θα αναπτυσσόταν με εξωφρενικούς ρυθμούς του 2015, 2016». Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, «η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική».

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει και συνοχή και αξιοπιστία και περιέγραψε την Οικονομική της πολιτική σε 4 άξονες:

1. Τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Όπως είπε τα αποτελέσματα του 2015 και του 2016 έχουν διαψεύσει οποιονδήποτε έλεγε ότι δεν έχει στόχους, συνέπεια και εφαρμοσιμότητα.

2. Την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος για να χρηματοδοτεί την οικονομία.

3. Την επιδίωξη να υπάρξει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον πολύ πιο φιλικό, για να τονώσει την επιχειρηματικότητα και, πρώτα απ’ όλα, τη νεανική επιχειρηματικότητα. Όπως δήλωσε, σε αυτή την κατεύθυνση κινούνταν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν για την απλοποίηση των διαδικασιών, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την αποκατάσταση της διαφάνειας στον Δημόσιο Χώρο.

4. Την ανάληψη, στο μέτρο του δυνατού, των μεγαλύτερων πρωτοβουλιών, για να στηριχθούν τα φτωχότερα στρώματα και να ενισχυθεί η Κοινωνική Συνοχή, κάτι το οποίο, όπως υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, «διαπερνά την πολιτική της κυβέρνησης, από την αρχή ως το τέλος».

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «με αυτή την πολιτική, το 2015 ήταν χρονιά με πολύ ηπιότερη ύφεση από αυτό που προβλεπόταν (οριακή έως και μηδενική), ενώ το 2016 καταγράφεται, πλέον ως χρονιά πλήρους σταθεροποίησης και μεταστροφής της σε θετικό πρόσημο, με ακόμη καλύτερες προοπτικές το 2017».

«Το νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό δημιουργεί σημαντικές τομές»

Σε ό,τι έχει να κάνει με το νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό, ο κ. Σταθάκης επέκρινε τη ΝΔ που έρχεται να μιλήσει, όπως είπε, με διπλή διάθεση για «τη μεγάλη ανατροπή των χωροταξικών σχεδιασμών της παράταξής της» θυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε όλα τα προηγούμενα χρόνια η Αξιωματική Αντιπολίτευση το Περιβάλλον και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Ζήτησε, μάλιστα, από την Αντιπολίτευση, να αποφασίσει αν διαφέρει ή δεν διαφέρει από τον νόμο 4269 το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποί της από τη μία υποστήριξαν ότι είναι κατά 90% ίδιο και, από την άλλη, ότι διαφέρει από το προηγούμενο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «όντως κράτησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του νόμου, αλλά, σε κρίσιμα θέματα δημιουργεί τομές πολύ σημαντικές για τον χωρικό σχεδιασμό της χώρας», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι έχει κληρονομήσει μια κατάσταση με πάρα πολλά προβλήματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα