Στίγκλιτς: Η αδύναμη Κίνα και ο νταής Τραμπ

Η Κίνα δεν μπορεί να θεωρείται αδύναμη στο εμπόριο έναντι ενός νταή, όπως είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επειδή μία υποχώρηση οδηγεί σε ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις, σημείωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Ειδικά όταν έχεις έναν νταή όπως ο Τραμπ, δεν θα ήταν καλό να αντιδράσεις με αδύναμο τρόπο», λέει ο Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, στο Πεκίνο.

«Είναι ένα άλλο είδος πολέμου, αλλά σε έναν εμπορικό πόλεμο η υποχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε εντολή για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων. Η Κίνα ανταπάντησε την Παρασκευή με δασμούς περίπου 3 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές αγαθών από τις ΗΠΑ και είπε ότι έχει έτοιμο «ολοκληρωμένο σχέδιο».

Ωστόσο, ο Στίγκλιτς, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Columbia, είπε ότι η Κίνα είναι ούτως ή άλλως σε καλύτερη θέση για να αντέξει τη «θύελλα», από τον Τραμπ που πρέπει να προβεί σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο. Κι αυτό γιατί έχει τα εργαλεία και τους πόρους να βοηθήσει τους τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν.

«Κάθεται σε αποθεματικά 3 τρισ. δολαρίων που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει τους τομείς που επηρεάζονται αρνητικά», τόνισε. «Στις ΗΠΑ δεν έχουμε το οικονομικό πλαίσιο που είναι ικανό να ανταποκριθεί στους συγκεκριμένους τομείς, που θα επηρεαστούν από έναν εμπορικό πόλεμο. Οι δημοσιονομικοί πόροι των ΗΠΑ είναι υπό πίεση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα