Στήριξη των ΗΠΑ σε Βαρθολομαίο για το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας

Διπλωματική στήριξη στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας παρείχαν οι ΗΠΑ, τασσόμενες ουσιαστικά στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αντιπαράθεση του Φαναρίου με την Εκκλησία της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department τονίζει πως οι ΗΠΑ σέβονται στη θρησκευτική ελευθερία, την ικανότητα των Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών της Ουκρανίας να επιδιώξουν αυτοκεφαλία με βάση τα πιστεύω τους καθώς επίσης και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως φωνή θρησκευτικής ανεκτικότητας και διαλόγου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ στηρίζουν σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι της «ρωσικής επιθετικότητας» στις ανατολικές περιοχές της χώρας και της «ρωσικής κατοχής» στην Κριμαία.

Η ανακοίνωση του State Department έρχεται σε μια στιγμή που η πρόθεση του Φαναρίου να εγκρίνει την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας της Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Μόσχα, όπου στα μέσα Σεπτεμβρίου ο πατριάρχης Κύριλλος αποφάσισε να διακοπεί η μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα