Στήριξη Μοσκοβισί στην Ελλάδα για το “πάγωμα” των μέτρων για το χρέος

Τη στήριξη του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση της Ευρωζώνης να “παγώσει” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
“Η εκτίμηση μας για τα μέτρα αυτά είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου, εξ ορισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Για μένα οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα”, επέμεινε ο Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρατηρώντας ότι δεν ήθελε να αντιτάξει την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και την κοινωνική συνοχή που ο ελληνικός λαός περιμένει.

Τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου σχολιάζει σε άτυπη ενημέρωση το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας πως “η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, αργά σήμερα το απόγευμα, στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση”.

Η επίσημη απόφαση

Μέχρι τον Ιανουάριο (και… βλέπουμε), αναμένεται να διαρκέσει το “πάγωμα” της εφαρμογής των βραυχυπρόθεσμων μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέινς. Ειδικότερα, ανέφερε πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως “οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες”.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος βρίσκει πως κάποιες χώρες μοιράζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και καταλήγει λέγοντας πως “αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς ως τον Ιανουάριο”.

 

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έβαλε προσωρινά “στον πάγο” τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικές παροχές, όπως ανέφερε στο capital.gr εκπρόσωπος του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης.

Click4more: Μαξίμου: Ποτέ δεν αποδεχθήκαμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια
Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα εάν το γερμανικό αίτημα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης θα οδηγήσει τον ESM σε δράση, ο εκπρόσωπος απάντησε:

“Για να τεθούν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απαιτείται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά συμβούλια των EFSF και ESM. Μετά τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για συντάξεις και ΦΠΑ, τα διοικητικά μας συμβούλια έχουν παγώσει προσωρινά τις αποφάσεις τους.

Οι Θεσμοί εξετάζουν την πιθανή επίδραση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στις δεσμεύσεις και τους στόχους που ορίζονται από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του ESM. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των EFSF και ESM θα αναλύσουν στη συνέχεια την αξιολόγηση των Θεσμών και θα αποφασίσουν ακολούθως πώς θα κινηθούν στη συνέχεια”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα