Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφονται και σήμερα ήπιες διακυμάνσεις με την αγορά να αναζητεί κατεύθυνση μετά την τελευταία διόρθωση, αναμένοντας επίσης και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,22% στις 812,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.145,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,82% στις 1.001,79 μονάδες.

Ήπιοι είναι οι ρυθμοί σήμερα στην αγορά, με την διάθεση συσσώρευσης λόγω απουσίας ειδήσεων να παραμένουν. Άλλωστε, η αγορά αναμένει εδώ και μέρες την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, καθώς πιθανή αναβάθμιση θα λειτουργούσε υποστηρικτικά και θα βελτίωνε περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία.

Ίσως αυτή η αναβάθμιση να δώσει κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που έχει η πλειονότητα της αγοράς και τα οποία διατυπώθηκαν και από τους ξένους fund managers που συμμετείχαν στο 6th Greek Investment Forum στη Νέα Υόρκη.

Τα συχνότερα ερωτήματα των fund managers είχαν να κάνουν με ζητήματα αναφορικά με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης που θεωρείται ακόμη δυσκολότερη. Το ζήτημα του χρέους δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα των ξένων, σε αντίθεση με το ζήτημα της ανάπτυξης της οικονομίας: οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι δεν είναι ευκρινές πως μπορεί να επιστρέψει στον ενάρετο κύκλο η ελληνική οικονομία, ποιοι θα είναι οι drivers της ανάπτυξης, τι είδους και ποιου ύψους επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα.

Αυτό συμβαίνει, πως αναφέρουν οι συνομιλητές του Capital.gr που συμμετείχαν στο φόρουμ, διότι έχουν γίνει πολλές “άκυρες εκκινήσεις”. Αυτό ήταν μια από τις πιο συχνά διατυπωμένες απόψεις των ξένων, αναφορικά με το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι η οικονομία “γυρίζει ξανά” και η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής για να επιστρέψει σε σημαντική ανάπτυξη.

Κοινώς, πολλοί ξένοι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο αφήγημα που διατυπώνεται ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup αποτελεί πρόκριμα για επιστροφή της χώρας στις αγορές και καταλύτη για οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό διότι έχουν ακούσει αρκετές φορές το ίδιο πράγμα στο παρελθόν, πολλοί εξ αυτών πείστηκαν για το turn around story της Ελλάδας, μπήκαν με νέα κεφάλαια (στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, λόγου χάρη), παρόλα αυτά βλέπουν την ελληνική οικονομία να αναζητά το φώς στην άκρη του τούνελ και να παραμένει εντός μνημονίων και εκτός αγορών.

Στο ταμπλό τώρα, το -2,06% της Motor Oil, καθώς και το -1,60% της Eurobank και το -1,22% της Εθνικής, είναι οι “υπεύθυνοι” του αρνητικού προσήμου του γενικού δείκτη. Ήπια πτωτικά κινούνται και οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και ΕΕΕ.

Στον αντίποδα, ήπια κέρδη σημειώνουν οι Σαράντης, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, Grivalia, Ελλάκτωρ, Folli Follie, Aegean και Λάμδα, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Φουρλή και ΟΛΠ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα