Στάση αναμονής διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, χωρίς κατεύθυνση παλινδρομεί πέριξ των 825 μονάδων επιδεικνύοντας την απουσία προσανατολισμού κατά την πρώτη ημέρα ενός μήνα, από τον οποίο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,02% στις 825,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.171,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,04% στις 1.035,69 μονάδες.

Η αγορά ολόκληρο τον Αύγουστο περίμενε την έλευση του Σεπτεμβρίου για να μπορέσουν οι εξελίξεις να δώσουν το πραγματικό στίγμα του δευτέρου εξαμήνου. Ο μήνας που ολοκληρώθηκε χτες δεν μπόρεσε να δώσει νέα στοιχεία στο παζλ της διαμόρφωσης των χαρτοφυλακίων, αν και ο Γενικός Δείκτης τελικά κατάφερε να πάρει 1,63%, ο FTSE 25 προσέθεσε στην αξία του 2,60%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,42%.

Μέσα στον μήνα που εισήλθαμε σήμερα λοιπόν, η αγορά αναμένει τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οι οποίες θα ξεκινήσουν αυτό το φθινόπωρο και αναμένεται να είναι πολύ δύσκολες. Όπως έχει εκτιμήσει η Bank of America Merrill Lynch στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία υπήρξε προβληματική στο ελληνικό πρόγραμμα, και στην πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μείωση των NPLs, η οποία είναι μία μεγάλη πρόκληση.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αφιχθεί ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Μακρόν, στην Αθήνα, αλλά και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στη ΔΕΘ. Οι διεργασίες που συνοδεύουν αυτές τις δύο εξελίξεις έχουν βάλει στον… πάγο τις κινήσεις των επενδυτών, οι οποίοι προσπαθούν να διαγνώσουν τι κυοφορείται.

Παράλληλα, αποτρεπτικά σε κάθε κίνηση που μπορεί να εμπεριέχει κάποιο βαθμό ρίσκου, λειτουργούν και τα σενάρια ανασχηματισμού που διακινούνται. Μάλιστα, σχεδόν με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, άναψαν σενάρια περί σκέψεων Τσίπρα για ανακάτεμα των υπουργικών θώκων, με αιχμή μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο ανακάμπτει σήμερα, μετά την τριήμερη “αναδίπλωση”, καταγράφοντας κέρδη 2,42%, με τις Ελλάκτωρ, Λάμδα και Attica Bank να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Grivalia και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, αρκετές μετοχές του FTSE 25 κινούνται σε αρνητικά εδάφη, όμως καμιάς οι απώλειες δεν ξεπερνούν το 1%. Πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φουρλής, Μυτιληναίος, Τιτάν, Εθνική, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Folli Follie.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα