Στάινμαγερ:Η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει

newego_large_t_1101_54080628Μια νέα συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών με τη Μόσχα ζητούν Γερμανία και άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες
Την θέση ότι η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier, ο οποίος ζητά περισσότερο διάλογο με τη Μόσχα.
«Η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει.
Όσο δύσκολες και να είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία στο παρόν, χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, όχι λιγότερο» αναφέρει σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Γερμανός ΥΠΕΞ, με την πρόταση του οποίου για μια νέα συμφωνία ελέγχου εξοπλισμών με τη Μόσχα συμφώνησαν 15 ευρωπαϊκά κράτη σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη.
Ο Steinmeier υποστηρίζει πως απαιτείται περισσότερος διάλογος για να προληφθεί ένας ανταγωνισμός όπλων στην Ευρώπη μετά τις πράξεις της Ρωσίας στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.
Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο ο Γερμανός ΥΠΕΞ έχει καλέσει για μια νέα συμφωνία οπλισμών με τη Ρωσία.
Σε αυτήν την πρόταση έχουν ανταποκριθεί άλλες δεκαπέντε χώρες, όλες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και συγκεκριμένα, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Πορτογαλία.
Η ομάδα αυτή σκοπεύει να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν σήμερα και θα συναντηθεί ξανά στο περιθώριο μιας συνάντησης του ΟΑΣΕ σε επίπεδο υπουργών στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο το οποίο φιλοξενεί η Γερμανία ως εναλλασσόμενη πρόεδρος του Οργανισμού.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη της Μόσχας για τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δηλώνοντας ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τους λεπτούς δεσμούς εμπιστοσύνης που έχουν χτιστεί ανά τις δεκαετίες και απειλούν να εξαπολύσουν έναν νέο ανταγωνισμό όπλων.
Ο Γερμανός υπουργός παρότρυνε και άλλες χώρες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του.
«Είμαστε υπεύθυνοι για να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία να χαθεί στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη» τόνισε ο Steinmeier.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα