Σπυράκη: Σοβαρότατο έλλειμμα στη διαχείριση της κρίσης

Για σοβαρότατο έλλειμμα στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας κρίσης και σοβαρότατο έλλειμμα στη διαχείριση της κρίσης, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας πως η Δικαιοσύνη έχει σε εξέλιξη την έρευνα, «θέλουμε η εξέλιξη αυτής της έρευνας να οδηγήσει στην απόδοση των ευθυνών».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» η κ. Σπυράκη τόνισε πως η Ν.Δ. θέτει μια σειρά ερωτήματα, τα οποία καλόπιστα θα έθετε κάθε Έλληνας πολίτης.

«Και αυτά τα ερωτήματα μέχρι τώρα δεν έχουν απαντηθεί. Το πρώτο και το βασικό ερώτημα είναι αν γνώριζαν. Όλα δείχνουν πως γνώριζαν.  Και ήδη κάποιοι από την κυβέρνηση το παραδέχονται, αναφέρατε πριν τη δήλωση του κ. Κουρουμπλή. Ξέρετε, η Ν.Δ. έχει μια προτεραιότητα σε αυτήν την υπόθεση. Η προτεραιότητα είναι να μη ζήσει ποτέ ξανά η Ελλάδα μια τέτοια τραγωδία. Και σε αυτή την προσπάθεια η Ν.Δ. ζητά να απαντηθούν τα ερωτήματα, ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες, και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, η κ. Σπυράκη, απάντησε πως αυτό «είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή την ώρα ερευνά η δικαιοσύνη. Και είναι απαραίτητο η δικαιοσύνη να απαντήσει γρήγορα. Στο πεδίο της πολιτικής, διαπιστώνουμε την ανικανότητα και τον κυνισμό».

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μάτι και τη μη παραίτηση κανενός αρμοδίου, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. σημείωσε πως «είναι αλήθεια η πρώτη φορά που βλέπουμε πρωθυπουργό να επισκέπτεται τον τόπο της τραγωδίας σαν κλέφτης και να φεύγει. Σε κάθε περίπτωση  καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία του πρωθυπουργού να βρεθεί αντιμέτωπος με τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τραγωδία. Με τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται»

«Το ζήτημα πια για εμάς δεν είναι οι παραιτήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί απέδειξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν μπορούν. Και όλοι αισθάνονται πολύ άνετα στις θέσεις τους. Καταφεύγουν σε φραστικές ακροβασίες, όμως μένουν εκεί. Στην ίδια θέση. Ούτε ένας από αυτούς δεν αισθάνθηκε το βάρος αυτής της ευθύνης, ούτε ένας από αυτούς δεν είπε τελεσίδικα, φεύγω, πάω σπίτι μου, δεν τα κατάφερα, θα μπορούσα να κάνω κάποια πράγματα καλύτερα, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και φεύγω. Ούτε ένας. Είναι όλοι οι ίδιοι άνθρωποι. Εκεί στις ίδιες θέσεις», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε η Ν.Δ., η κ. Σπυράκη τόνισε πως «υπάρχει ένα προφανές έλλειμμα προετοιμασίας και μια προφανής ανικανότητα στη διαχείριση της κρίσης, όμως εμείς από τη στιγμή που συνέβη αυτή η τραγωδία επιχειρήσαμε να δούμε πως μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα. Και αυτό το στόχο είχε η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επικοινωνήσει με το Ίδρυμα Νιάρχος -σε συνεννόηση μάλιστα με τον κ. Τσίπρα- και να ζητήσει αρωγή  για τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, «επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν να ορίσει τον ακαδημαϊκό κ. Συνολάκη επικεφαλής ομάδας ειδικών που θα προτείνουν  την αναδιοργάνωση του συστήματος της πολιτικής προστασίας».

«Στην έμπρακτη στήριξη στοχεύει και  η επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο Γιούνκερ, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών που πολύ πρόσφατα βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση μετά από φυσικές καταστροφές, όπως η Ιταλία από τους μεγάλους σεισμούς και η Πορτογαλία από τις μεγάλες πυρκαγιές και δέχτηκαν τη στήριξη  της Ε.Ε. με όλα τα μέσα. Αυτό κάναμε και θα φροντίζαμε, αν ήμασταν στην κυβέρνηση, να είχαμε προφανώς ικανούς ανθρώπους στην πολιτική προστασία, στην κορυφή της πυροσβεστικής, και κυρίως σχέδιο το οποίο θα μπορούσαν να εκτελέσουν οι εμπλεκόμενοι και να αντιμετωπίσουν την κρίση την ώρα που αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα