Σπίρτζης: Το έγκλημα δεκαετιών δεν θα συνεχιστεί

Η τραγωδία στο Μάτι, στην Μάνδρα, στην Ηλεία και όλες όσες έχουμε ζήσει θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί αν είχε ολοκληρωθεί και εφαρμοσθεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτης και διαμηνύει: «Το έγκλημα δεκαετιών ολόκληρων -διότι περί εγκλήματος πρόκειται- δεν θα συνεχιστεί».

«Ήρθε η ώρα να τροποποιήσουμε τους οικισμούς μας, για να είναι ασφαλείς. Για να έχουν επαρκείς οδούς διαφυγής, καθαρισμένα ρέματα, πολεοδομικό σχεδιασμό. Για να πέσουν οι μάντρες που εμπόδισαν και εμποδίζουν παράνομα την πρόσβαση στην παραλία. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας που χάθηκαν» λέει ο κ. Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι «γίνεται μια πρωτοφανής επιχείρηση από όλους για να υλοποιηθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τους πληγέντες συμπολίτες μας και για να φέρουμε τις περιοχές αυτές, σε καλύτερη κατάσταση υποδομών, από αυτήν που υπήρχε πριν την καταστροφή».

Ο υπουργός κάνει επίσης λόγο για παθογένειες χρόνων στο πολεοδομικό χάος και στην αυθαίρετη δόμηση, για στρεβλή πολιτική γης που έχει ακολουθηθεί. Στο ερώτημα «τις πταίει», ο κ. Σπίρτζης λέει χαρακτηριστικά, «αν οι φωνές ανήκουν σε συμπολίτες μας που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σκύβω ταπεινά το κεφάλι αναμένοντας τα πορίσματα των υπεύθυνων δικαστικών αρχών», τους οποίους όμως συμπολίτες μας διαχωρίζει πλήρως από τη στάση κομμάτων και μέσων ενημέρωσης.

«Ζήσαμε έναν εφιάλτη και ζούμε μια τραγωδία. Μπορούμε να αναφέρουμε όσα όλοι γνωρίζουμε για τις παθογένειες χρόνων στο πολεοδομικό χάος, στην αυθαίρετη δόμηση, στους στενούς δρόμους, στις κλειστές παραλίες, στα ακαθάριστα δάση και οικόπεδα, στα δομημένα ρέματα. Μπορούμε να αναφέρουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με την υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, με την ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή, με τις ελλείψεις των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μπορούμε να αναφέρουμε τις συγκυρίες της μαύρης ημέρας με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών, τη μετατόπιση μεγάλου μέρους των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή της Κινέττας για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα εκεί και ο διαμερισμός των δυνάμεων σε πολλά αντιδιαμετρικά μέτωπα στη συνέχεια» αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «θα ήταν ανεύθυνο να πει οποιοσδήποτε, μη ειδικός, τι ακριβώς έγινε επιχειρησιακά, ποιες οι σωστές επιλογές και ποιες οι λαθεμένες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα