Site icon The Indicator

Σπίρτζης: Αυτοί που κρατούσαν όμηρους τους πολίτες ζητάνε και τα ρέστα

Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια βοήθειας στους πληγέντες, μηχανικοί του υπουργείου έκαναν 3.300 αυτοψίες έως χθες το βράδυ και μάλλον σήμερα ολοκληρώνονται οι αυτοψίες, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο όποιος επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξουμε συνολικά και τελικά να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις αλλαγής της πολιτικής γης και ανοχής τέτοιων συμπεριφορών.

Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την αποκατάσταση των πληγέντων, μίλησε για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν και στο πώς η κοινωνία θα γυρίσει σελίδα και δεν θα σταματήσει, δε θα αφήσει την κακή νοοτροπία και πρακτική, τις παλαιοκομματικές πρακτικές που μας οδήγησαν να βιώνουμε τέτοιες τραγωδίες.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε μια λογική σαν κοινωνία που να μας ενδιαφέρει ο πολεοδομικός σχεδιασμός, «σε τι αστικό περιβάλλον θα ζούμε με ασφάλεια». Επισήμανε ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το ποιος έχει χτίσει παράνομα στο ρέμα στη παραλία, ποιοι δε θέλουν πολεοδομικό σχεδιασμό.
Ενώ σημείωσε πως όποιος πει ότι μπορεί όλα να γίνουν αύριο με μαγικό ραβδί, λέει ψέματα. Δε μπορεί να γίνουν. Πρέπει να γίνει πολύ σοβαρός σχεδιασμός. Πρέπει να υπάρχει μια κοινή γραμμή, κοινές αποφάσεις από όλη την κοινωνία ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε το χώρο, την πολιτική γης.

Επανέλαβε ότι αυτό δε μπορεί να γίνει αύριο, αλλά δε μπορεί και να συνεχιστεί. Να έχουμε προεδρικά διατάγματα και να μην εφαρμόζονται. Να μην έχουν ξεκινήσει από τους αρμόδιους φορείς οι μελέτες. Αυτό όπως εξήγησε συμβαίνει γιατί δε θέλουν να ενοχλήσουν κάποια συμφέροντα που έχουν χτίσει, ή να συγκαλύπτονται παράνομες άδεις που έχουν δοθεί στον αιγιαλό και στα ρέματα ή αλλού.

Τόνισε πως «κανείς δε λέει μετά το πολεοδομικό χάος που υπάρχει στη χώρα ό,τι δεν έχει άδεια να πάει γκρεμιστεί» αλλά δε μπορεί αυτό το χάος να συνεχιστεί και να συνεχιστεί και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. «Πρέπει να αλλάξουμε συνολικά» δήλωσε και πως πρέπει πάρουν όλοι τις ευθύνες που έχουν και να προχωρήσουμε σε  αυτά που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει μια άλλη σχέση του δημόσιου με τον ιδιωτικό χώρο. Να τον προστατεύουμε δηλαδή τον δημόσιο χώρο.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε «δε νομίζω ότι το θέμα μας είναι η νομιμοποίηση (αυθαιρέτων) σε δάση κανείς ποτέ δεν έθεσε τέτοιο». Πρέπει σημείωσε «να δούμε με άλλο πνεύμα το τι δεν ανεχόμαστε πλέον από εδώ και στο εξής. Στο ότι προχωράμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον εφαρμόζουμε». Σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε κατεδαφίσεις» σε κτίσματα που ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν μπορεί να συμπεριλάβει.

Τόνισε ότι οι εμπρησμοί αποδείχθηκαν χθες με τα στοιχεία. Εξήγησε ότι έχουμε παθογένειες χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και παραλείψεις και ευθύνες της πολιτείας από τότε που υπάρχει το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα. Ανέφερε πως «έχουμε υπηρεσίες που δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες» και πως συνολικά «το πολιτικό σύστημα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες» και πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα λάθη που κάνει καθένας μας.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ προκλητικό αυτοί που καλλιέργησαν αυτές τις νοοτροπίες, αυτοί που χρησιμοποίησαν τους πολίτες για να τους έχουν ομήρους με βάση μια άθλια πολιτική γης, να ζητάνε και τα ρέστα» τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξη ο υπουργός.

Exit mobile version