Σουλτς: Απαιτείται πέραν της σταθερότητας και ανάπτυξη στην Ελλάδα

Την άποψη ότι για την Ελλάδα απαιτείται πέραν της σταθερότητας και ανάπτυξη εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του SPD, Martin Schulz. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ελληνικό θέμα, όπως αναφέρει Deutsche Welle, ο M. Schulz εξέφρασε την άποψη πως μετά το Eurogroup της Μάλτας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις για την Ελλάδα. Για να συμβεί όμως αυτό, σημειώνεται, θα πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Όπως επισήμανε, «τα πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό που είναι αναγκαίο». Η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι, σύμφωνα με τον M. Schulz, προς το συμφέρον όλων.

Ειδικότερα, με μια διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως κριτική προς τον Wolfgang Schaeuble και την εμμονή του στα κριτήρια σταθερότητας, ο πρόεδρος του SPD τόνισε ότι η πλήρης ονομασία του Συμφώνου της ΕΕ είναι Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. «Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σταθερότητα», δήλωσε ο M. Schulz, «αλλά και στην ανάπτυξη – και μάλιστα με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας.» Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις χώρες του Νότου αλλά και για τη Γερμανία όπου, όπως υποστήριξε, το επενδυτικό κενό ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. «Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο M. Schulz ρωτήθηκε κατά πόσο ευσταθούν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel είχε απειλήσει με αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση, εάν ο Wolfgang Schaeuble θα εξακολουθούσε να παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ενώ διέψευσε κάτι τέτοιο, άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι όντωςς υπήρξε διένεξη μεταξύ Schaeuble και Gabriel. Επικαλούμενος τη διαδικασία που ακολουθείται στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημείωσε πως η απόφαση για το όποιο θέμα επιτυγχάνεται έπειτα από συνεννόηση και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων. «Συνεπώς» τόνισε ο M. Schulz, «στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού ο Sigmar Gabriel υποστήριξε τη θέση του SPD, η οποία ενσωματώθηκε στην τωρινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης (…) και η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα της τα μέλη.» Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμη πηγή του SPD, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα περί απειλής του κ. Gabriel ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle για το ρόλο του Wolfgang Schaeuble σε σχέση με την Ελλάδα, ο M. Schulz τόνισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών έδρασε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού και ως εκ τούτου δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Πάντως, την καταρχήν συμφωνία στη Μάλτα ο M. Schulz τη χαρακτήρισε ως «λύση της λογικής» εν μέσω του Brexit, της προεδρίας Τραμπ, των εμπόλεμων καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. «Θα πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο ενδιαφέρον να κρατήσουμε την ΕΕ ενωμένη, να τη διαμορφώσουμε σε ένα ισχυρό πολιτικό μπλοκ», ανέφερε ο M. Schulz.

Αυτό προϋποθέτει όμως, επισημαίνει η Deutsche Welle, την ανάπτυξη της εσωτερικής της συνοχής. Τέλος, σε ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο εξακολουθεί να υποστηρίζει όπως και παλιότερα την αναγκαιότητα των Eurobonds (ευρωομόλογα) ο M. Schulz απάντησε χαριτολογώντας πως το ενδιαφέρον στα Bond(s)… είναι το James. Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν τίθεται πλέον θέμα ευρωμολόγων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα