Σουηδία: Ο Κρίστερσον εγκαταλείπει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για το σχηματισμό μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, ο ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον και παρέδωσε την εντολή που του είχε δοθεί, στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, προκειμένου να αναζητήσει κάποιον άλλον υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

«Έκανα ό,τι μπορούσα, για τώρα» είπε ο Κρίστερσον. «Παραμένω έτοιμος να γίνω πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης της Συμμαχίας», του κεντροδεξιού συνασπισμού κομμάτων, είπε.

Αν αποτύχουν και οι άλλοι υποψήφιοι, η διερευνητική εντολή μπορεί να επιστρέψει στα χέρια του Κρίστερσον.

Η Σουηδία έχει βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

Ο πρόεδρος της βουλής μπορεί να επιχειρήσει μέχρι τέσσερις φορές να βρει έναν πρωθυπουργό που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές. Αύριο, όπως αναφέρει το Reuters, σκοπεύει να συνομιλήσει με τα κόμματα και να αναθέσει την εντολή πιθανότατα στον Στέφαν Λεβέν, τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών και υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ο Λεβέν έχασε μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα