Σουηδία: Δεκάδες πυρπολήσεις αυτοκινήτων και έξαρση βίας εν όψει εκλογών

Βανδαλισμοί με δεκάδες πυρπολήσεις αυτοκινήτων σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη σουηδική πόλη Γκέτεμποργκ, σε κωμοπόλεις γύρω από αυτήν, καθώς και στη Στοκχόλμη, με τον πρωθυπουργό της χώρας να τις χαρακτηρίζει οργανωμένες, εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι περίπου 100 αυτοκίνητα είτε πυρπολήθηκαν είτε υπέστησαν βανδαλισμούς στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, καθώς και σε γειτονικές κωμοπόλεις όπως το Τρολχάταν, μια βιομηχανική περιοχή με υψηλή ανεργία, και το Φάλκενμπεργκ, ενώ λίγα αυτοκίνητα κάηκαν επίσης στη Στοκχόλμη.

Στη Σουηδία σημειώνεται αύξηση της βίας σε περιοχές με υψηλή ανεργία και άλλα κοινωνικά προβλήματα και η ανησυχία των πολιτών για τη βία που συνδέεται με συμμορίες έχει γίνει κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία.

«Μοιάζει καλά οργανωμένο, σχεδόν σαν στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξή του στο σουηδικό ραδιόφωνο, επισημαίνοντας ότι «η κοινωνία πάντα αντιδρά έντονα σε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Παρά την οικονομική ανάπτυξη που για χρόνια ζήλευε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι Σοσιαλδημοκράτες του Λεβέν, το μεγαλύτερο κόμμα στον σημερινό μειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό, ετοιμάζονται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα που είχαν ποτέ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Εκτός από την άνοδο της βίας, οι ψηφοφόροι ανησυχούν για τις ρωγμές στο σύστημα πρόνοιας, την πτώση των επιδόσεων στα σχολεία και τις επιπτώσεις από την αύξηση της μετανάστευσης. Οι ανησυχίες έχουν ωφελήσει το λαϊκιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών που τάσσεται κατά της μετανάστευσης και μπορεί να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα