Σουηδία:Ανησυχία για αυξανόμενες επιθέσεις σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων

48317DF9C48055F2AACAB65ED724DF9F

Η Σουηδία, όπου κάθε εβδομάδα συρρέουν χιλιάδες αιτούντες άσυλο, αντιμετωπίζει ένα κύμα από πυρκαγιές σε εστίες φιλοξενίας για πρόσφυγες, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Από την 1η Ιανουαρίου, γύρω στις 15 πυρκαγιές, που σημειώθηκαν σ’ ολόκληρη την επικράτεια, κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε κέντρα υποδοχής και διαμερίσματα στα οποία ζουν μετανάστες.

Οι έρευνες διεξάγονται σε τοπικό επίπεδο, όμως το κεντρικό γραφείο της δικαστικής αστυνομίας (NOA) θα μπορούσε να επιληφθεί σε περίπτωση που αποδειχθεί η ύπαρξη κάποιας σχέσης ανάμεσα στις υποθέσεις αυτές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής Καρολίνα Εκέους.
Η τελευταία, μέχρι σήμερα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τη χθεσινή νύκτα στο Μούνκενταλ, μια συνήθως ήσυχη πόλη 10.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Σουηδία.

Η πυρκαγιά δεν προκάλεσε κάποιον σοβαρό τραυματισμό μεταξύ των 14 ενοίκων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν γρήγορα σε άλλο οίκημα.”Φοβήθηκα πως θα πεθάνω, ήταν φρικτό, όμως τώρα είναι εν τάξει, είμαι ασφαλής”, είπε ο Άχμετ, πρόσφυγας από τη Σομαλία που ερωτήθηκε από τον δημόσιο ραδιοσταθμό SR.Σε μια δεκαριά περιπτώσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι πυρκαγιές οφείλονταν σε εγκληματική ενέργεια.

Στις 19 Ιουνίου, δύο βόμβες Μολότοφ είχαν εκτοξευθεί εναντίον ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν μετανάστες. Στις 16 Αυγούστου, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σ’ έναν χριστιανικό σταυρό κοντά σε προσφυγική εστία και την ίδια ημέρα ένα κέντρο εκκενώθηκε όταν ανακαλύφθηκε ένας σάκος που περιείχε εύφλεκτο υγρό.

Σ’ αυτή την εστία της Αρμπόγκα (κεντρική Σουηδία) κατοικούσε ένας 36χρονος Ερυθραίος ο οποίος, τρεις ημέρες νωρίτερα, είχε σκοτώσει με μαχαίρι μια 55χρονη γυναίκα και τον 28χρονο γιο της σ’ ένα κατάστημα της εταιρείας IKEA στο Βεστερός.

“Μια πολιτισμένη και ανθρώπινη χώρα όπως η Σουηδία δεν μπορεί να δεχθεί τα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο να γίνονται λεία πυρομανών”, έγραψε σήμερα στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Μαργκότ Βάλστρεμ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα