Σοβαρές απώλειες στις ευρωαγορές

Με σοβαρές απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ακριβώς τη στιγμή που οι επενδυτές είχαν θεωρήσει πως οι ανά τον κόσμο χρηματιστηριακές αγορές είχαν ξεπεράσει τις ανησυχίες ενός εμπορικού πολέμου, η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε μια νέα λίστα επιπλέον δασμών επί εισαγωγών αξίας 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,2%, με αρνητικό πρωταγωνιστή τις μετοχές πρώτων υλών, τεχνολογίας αλλά και κατασκευαστικών εταιρειών. Ο Euro Stoxx 50 σημείωσε απώλειες της τάξης το 1,34%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax έχασε 1,53%, ο γαλλικός CAC σημείωσε απώλειες 1,48% και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,3%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 1,58%, ο ισπανικός IBEX έχασε 1,57% και ο πορτογαλικός PSI σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,44%.

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής λίστα με χιλιάδες εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων που η κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει με δασμούς, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων τροφίμων καθώς και καπνού, χημικών, άνθρακα, χάλυβα και αλουμινίου.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε “σοκαρισμένο” από την τελευταία κίνηση των Αμερικάνων και θα παραπονεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ωστόσο δεν διευκρίνισε άμεσα πως θα απαντήσει. Σε δήλωσή του αποκάλεσε την ενέργεια “εντελώς απαράδεκτη”.

Οι δασμοί δεν θα επιβληθούν άμεσα, αλλά θα περάσουν από δίμηνη διαδικασία διαβούλευσης.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μετοχή της βρετανικής Indivior σημείωσε βουτιά 30% μετά την προειδοποίηση για διολίσθηση των εσόδων κάτω των προσδοκιών.

Παράλληλα, η Fox αύξησε την προσφορά της για το 61% του βρετανικού συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου Sky που δεν κατέχει στις 24,5 δισ. στερλίνες. Το τίμημα ξεπερνά την προσφορά που έχει υποβάλει η Comcast.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα