Σκουρλέτης για Σκουριές:Kανένας συμβιβασμός στην προστασία του περιβάλλοντος

nikos_libertas_sooc_32

«Δεν υπάρχει καμία έκπτωση, κανένας συμβιβασμός στην προστασία του περιβάλλοντος, της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε αναφερόμενος στην επένδυση στις Σκουριές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ύπαρξη ή με την μη πρόληψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αμίαντου στην περιοχή»εξηγώντας παράλληλα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν έχει ορίζοντα τον 5, 10 ετών αλλά μακροπρόθεσμα.«Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι δεν συμμερίζεται ούτε όσα λέει η εταιρεία ούτε ότι έγινε κάποια στροφή, ή διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την επένδυση.«Παραλάβαμε μία σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρεία. Η εταιρεία ανέλαβε το έργο τότε, ακόμα και με αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου. Αλλά αυτό που αταλάντευτα υπηρετούμε είναι η προστασία του περιβάλλοντος , της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος».

Τα μεγάλα προβλήματα που έχει η επένδυση σχετίζονται με τη μέθοδο μεταλλουργίας

«Η συγκεκριμένη άδεια δεν συνιστά κάτι που αλλάζει τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη. Αποτελεί τροποποίηση άδειας που είχε δοθεί και δεν σχετίζεται με την υπόθεση του ΣΤΕ. Οι άδειες αυτές αν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις πρέπει να δοθούν». «Τα μεγάλα προβλήματα που έχει αυτή η επένδυση σχετίζονται με την μέθοδο μεταλλουργίας και το θέμα της διαχείρισης των υπόγειων υδάτων καθώς και κάποια φράγματα καινούργια που πάνε να γίνουν στην περιοχή. Αυτά είναι μπροστά μας.» υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν ξανανοίγουν οι Σκουριές», γιατί δεν υπήρξε απόφαση να κλείσουν οι Σκουριές. Ήταν μια τακτική της εταιρείας το κλείσιμό της. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι τα υψηλά πρόστιμα υπάρχουν και θα πληρωθούν καθώς αφορούν παραβάσεις από το 2012.

«Αντιπολιτευτική» η πολιτική προσέγγιση της Ν.Δ. στο θέμα αυτό. Η άποψη της είναι η υποταγή στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη νομοθεσία, το δημόσιο συμφέρον ή το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα αφρικανική έχει νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από τον οποιονδήποτε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: Δεν μπορούμε στο όνομα της κρίσης να θάψουμε το μέλλον των επόμενων γενών, το περιβάλλον, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας.

Αναφερόμενος τέλος στις επενδύσεις τόνισε ότι υπάρχει «καθαρό τοπίο» μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επενδυτικά σχέδια που «καραδοκούν».Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες (όπως το προσεγγίζουν οι άνθρωποι της αγοράς), αλλά και συσσωρευμένες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν μαζί με τη σταθερότητα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όλα αυτάπροϋποθέτουν σημάδια της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα