Σκουρλέτης:Θα υπάρξουν και άλλα μέτρα όπως η 13η σύνταξη

«Με τη χώρα να είναι πλέον σε πορεία ανάπτυξης, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες στήριξης των πιο αδύναμων και αναδιανομής μέρους των πλεονασμάτων, αρκεί να μην ανακοπεί αυτή η τάση από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών», εκτίμησε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Το κρίσιμο σημείο είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς εκεί κρίνεται κάθε κυβερνητική πολιτική, καθώς η επίτευξη στόχων διαχέεται στην πραγματική οικονομία και την καθημερινή ζωή με «χρονοκαθυστέρηση», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η εξαγγελία Τσίπρα για «13η σύνταξη» και αναστολή της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνθηκαν από το προσφυγικό κύμα είναι συγκεκριμένο παράδειγμα μέτρου που θα αισθανθεί ο κόσμος και ενδεικτικό τους πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την επίτευξη στόχων. Όχι απλώς να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά όπου μπορεί να επιστρέφει μέρος των όσων θυσίασαν, στους πλέον ευάλωτους», δήλωσε και εκτίμησε πως θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις τέτοιου χαρακτήρα, «αρκεί να συνεχιστεί η τρέχουσα τάση των πραγμάτων, όπου επί δύο τρίμηνα η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και οι εκτιμήσεις για το 2017 είναι επίσης αισιόδοξες».

«Αυτή η πορεία θα εμπεριέχει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες», αρκεί να μην αλλάξει αυτή η τάση, κάτι που κανείς πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει βλέποντας τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας.

Σχολιάζοντας εξάλλου τον χαρακτηρισμό «μονομερής» που αποδόθηκε στην εξαγγελία Τσίπρα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ορισμένοι επιμένουν να μεταφράζουν τη συμφωνία με τους δανειστές κατά το δοκούν, καθώς η δέσμευση αφορά πρωτογενή πλεονάσματα. Η δυσαρέσκεια για την υπεραπόδοση και το πώς θα διανεμηθεί υπερβαίνει τη συμφωνία και θέτει θέμα δημοκρατικότητας για μία εκλεγμένη κυβέρνηση… μέρος των δανειστών ενοχλείται, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης, αλλιώς ακυρώνουμε τελικά τις δημοκρατικές διαδικασίες»,ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης.

Έγινε σαφής η πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης

«Στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, έγινε φανερό ότι υπήρχε ένδεια επιχειρημάτων από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η πολιτική υπεροχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης», εκτίμησε ο κ. Σκουρλέτης. Το ουσιαστικό είναι ότι ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, που με βάση τις προβλέψεις όχι μόνο τις δικές του αλλά και παραγόντων εντός και εκτός χώρας, βάζει τη χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης, που ζητούμενο πλέον είναι να σταθεροποιηθεί και μετά το 2017,όπως τόνισε.

Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται και η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, σημείωσε σε άλλο σημείο ο υπουργός Εσωτερικών, απορρίπτοντας την πιθανότητα «τέταρτου μνημονίου». «Εάν υπήρχε τέτοια πιθανότητα και σκέψη στην κυβέρνηση, θα είχε ήδη υπογραφεί … η συζήτηση γίνεται επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι η λύση δεν είναι η ανακύκλωση της υφεσιακής πολιτικής», ξεκαθάρισε ο κ.Σκουρλέτης. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε πράγματα που παγκοσμίως έχουμε ότι δεν είναι επιτεύξιμα, όπως η απαίτηση για μακροχρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%».

Η συζήτηση αυτή γίνεται σε μία ευνοϊκότερη συγκυρία, όπως φαίνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, εκτίμησε ο κ. Σκουρλέτης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα