Σκοπιανό: Τετ α τετ Τσίπρα και πολιτικών αρχηγών – Τι ειπώθηκε

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τις εξελίξεις   σε σχέση με το Σκοπιανό, μετά την επιστροφή του από το Νταβός.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διήρκεσε 40 λεπτά. O κ. Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις από τη Βουλή: Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα.
Για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό κατηγορεί το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις παραπάνω δηλώσεις του.

Γεννηματά: Να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του πρωθυπουργού ξεκίνησε στις 12.30 και ολοκληρώθηκε μία ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Επανέλαβε οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Κουτσούμπας: Κάλλιο αργά παρά ποτέ
«Η ενημέρωση “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, πάντα καλοδεχούμενη είναι», είπε ο κ. Κουτσούμπας στα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. «Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας», πρόσθεσε.
«Oποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια της γειτονικής Δημοκρατίας, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Αυτό είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Θεοδωράκης: Προτείνουμε μια αμετάφραστη λέξη στη σλαβική διάλεκτο

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

«Το ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος», επισήμανε εξερχόμενος από το Μαξίμου ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι η ενημέρωση του κόσμου πρέπει να είναι πλήρης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία. Πρότεινε άλλες εκδοχές από το «βόρεια ή άνω Μακεδονία» όπως μια αμεταφράστη λέξη στη σλαβική διάλεκτο.
«Ο κ. Τσίπρας κινείται στην εθνική γραμμή», σημείωσε, αλλά επισήμανε πως το ζήτημα είναι το τι συμβαίνει πίσω από τις επίσημες δηλώσεις.
Τέλος, ερωτώμενος για το εαν θεωρεί πως οδεύουμε σε λύση απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Είναι πολλά τα εκκρεμεί ζητήματα όπως οι διατάξεις του συντάγματος της FYROM, που περιέχουν στοιχεία αλυτρωτισμού».
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις στο Νταβός τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκαν με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, για το

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου λίγο μετά τις 17:30.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα

Μηνύματα εντός κι εκτός από Τσίπρα και Παυλόπουλο στο Προεδρικό
Επίσης, χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός:
  • Ουσιαστικά είπε ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος. Ειδικότερα σημείωσε πως στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, «έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση» αλλά στο θέμα της ΠΓΔΜ «δεν είμαστε ακόμη εκεί».
  • Επανέλαβε ότι τα θέματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να «προτεραιοποιηθούν» προς επίλυση και πως γίνανε κάποια βήματα σε ένδειξη κατανόησης αυτής της προϋπόθεσης . Παρέπεμψε ενδεικτικά στην πρωτοβουλία που εκλαμβάνεται ως ένδειξη καλής θέλησης για την αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες και πρόσθεσε με νόημα πως ευαισθησία έχουμε όλοι μας «κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου Λαού».
  •  Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιμείνει σε μια «εντατικοποίηση» των προσπαθειών της
  •  Και έκλεισε με το μήνυμα που έχει αποδέκτη τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, πως στο τέλος της ημέρας πρέπει «να οικοδομήσουμε την εθνική  μας γραμμή», διότι η Εξωτερική Πολιτική έχει συνέχεια και δε χωράνε σε αυτά τα θέματα μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «το ζήτημα του αλυτρωτισμού, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει τεράστια σημασία». Και συνέχισε λέγοντας πως «ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, δεν είναι θέμα που το θέτουμε μόνον εμείς», αλλά και η ΕΕ,  καθώς «είναι εντελώς αντίθετος με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο» και «επομένως, οποιαδήποτε πορεία -της Χώρας αυτής- και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα». Σημείωσε επιπρόσθετα πως «μόλις δημιουργήθηκε το Κράτος αυτό ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας»   και «πήρε το όνομα αυτό, …  οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των κινδύνων από την επιλογή ενός αυθαίρετου ιστορικώς ονόματος-ήταν όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Παράλληλα, την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και  με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και του Σκοπιανού.Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, συγκάλεσε με τη σειρά του κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018, στις 14:00, στα γραφεία του κινήματος, προκειμένου να συζητηθεί το Σκοπιανό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα