Σκοπιανό: Σκόπελος στην πορεία της διαπραγμάτευσης το θέμα της ταυτότητας

Σε απροσδόκητο εμπόδιο στις  διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, αναδεικνύεται το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, με τους πολιτικούς της χώρας να εμφανίζονται αδιάλλακτοι στη διαχείριση του, γεγονός που έγινε φανερό κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ .

Τη στάση των Σκοπιανών εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «κανείς, ούτε καν οι Ελληνες γείτονές μας, δεν μπορεί να σταματήσει το δικαίωμά μας, ή το δικαίωμα των συμπολιτών μου να είναι Μακεδόνες και να μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών».

Η παραπάνω ακραία θέση των Σκοπίων σκιαγραφεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας είναι μεν ανοικτή στις προτάσεις για το ονοματολογικό, ενώ αντιτίθεται σε κάθε αναφορά η διάλογο για την ταυτότητα (Μακεδονική) των πολιτών της χώρας.

Προβληματισμό προκάλεσε και η επισήμανση του κ.Νίμιτς, ο οποίος ανέφερε πώς κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα δεν άκουσε «τίποτα που να θέτει εν αμφιβόλω την ταυτότητα της χώρας».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο Reuters, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το Σκοπιανό θα διευθετηθεί ως τον Ιούνιο. «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα