Σκληρό “παζάρι” ΕΕ-Αθήνας-Τουρκίας για το προσφυγικό

REFUGEΚαι ενώ το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται αμείωτο, την ίδια στιγμή,εξελίσσεται ένα ιδιότυπο “παζάρι” μεταξύ της Τουρκία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες,κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρθε αντιμέτωπος με την Γερμανία και την Κομισιόν, οι οποίοι για ακόμα μια φορά έθεσαν το ζήτημα για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο.

Άλλωστε,βασική άποψη  της Γερμανικής πλευράς είναι ότι πρέπει το προσφυγικό ζήτημα  να διευθετηθεί επί τουρκικού εδάφους,καθώς αποτελεί τη βασική δίοδο των προσφύγων προς την Ευρώπη.Γι’αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο ζητάει από την Ουάσινγκτον να πιέσει την Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο,παρ’όλες τις πιέσεις, η θέση του πρωθυπουργού παραμένει ακλόνητη στο ζήτημα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο,ενώ την ίδια στιγμή στη Σύνοδο οι χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης, συνεπικουρούσαν την άποψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Ζ.Γιούνκερ, υποστηρίζοντας  ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς τα σύνορά της και κατ’επέκταση τα σύνορα της Ευρώπης.

Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι κάθετα αντίθετη,απορρίπτοντας την σχετική πρόταση(η οποία δεν υπάρχει σε κάποιο επίσημο έγγραφο) χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη,καθώς  μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο και ενδεχομένως νέα δεδομένα στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει αυξήσει τις επίσημες θέσεις υποδοχής από 3.500 σε 23.000 μέχρι το τέλος του έτους,ενώ κι αυτός από τη μεριά του έθεσε το ζήτημα  αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνο θεωρώντας ότι θα πρέπει πλέον η ΕΕ να λάβει υπόψη της, τις ιδιαιτερότητες των κρατών εισόδου μεταναστών.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι το  20% των προσφύγων στην Ελλάδα είναι Αφγανοί,κάτι για το οποίο πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση,δίνοντας λύση στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζήτησε περί τα 400 με 450 εκατομμύρια, κάτι όμως που είναι ακόμα υπό συζήτηση,καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για τη χρηματική βοήθεια που θα λάβει η κάθε χώρα,είναι ο αριθμός των προσφύγων που τελικώς θα εγκατασταθεί στο έδαφός της.

Ωστόσο, από την πλευρά της η Τουρκία,στο σκληρό παζάρι με την Ευρώπη ζητάει περίπου 3 δις. χρηματοδότηση ,με τις Βρυξέλλες  μέχρι στιγμής να διαθέτουν 500 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα