Σκληρό παζάρι για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης!

Σκληρό παζάρι και πολύ παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου στο αυριανό Eurogroup που καλείται να κλείσει την «παγκόσμια συμφωνία» να περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα, το χρέος και τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup θα αποδειχτούν ίσως δυσκολότερες των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα συνδέονται άμεσα με όρους, που θα διασφαλίζουν δημοσιονομική πειθαρχία και συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις.

Η Αγκελα Μέρκελ εν μέσω των κρίσιμων διαβουλεύσεων με τον Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα μπουν αύριο Πέμπτη στο Eurogroup τα τελευταία κομμάτια στο παζλ της ελληνικής υπόθεσης. Η τοποθέτηση ωστόσο ήρθε πριν την τριμερή με τον γάλλο πρόεδρο και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ σύμφωνα με το Euro2day.

«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων», δήλωσε.

Ωστόσο το Βερολίνο δείχνει ότι επιμένει στη γραμμή να δώσει «λίγα» στο θέμα του ελληνικού χρέους, παρά τις πιέσεις από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Κομισιόν, ενώ πλέον φαίνεται πως έχει διαγράψει την πιθανότητα συμμετοχής με χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Γερμανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υποστήριξε ότι βλέπει πιθανότητα η Ελλάδα να πάρει έως και 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι «σταθερή» και να μη χρειάζεται να επιστρέψει στις αγορές αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το 1,6 δισ. ευρώ ως «υποχρεωτική».

Παράλληλα, ανώτατος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα λάβει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Σημείωσε ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η «έκθεση συμμόρφωσης» αναμένεται να είναι θετική και έτοιμη πριν από το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο το πρωί, στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

O αξιωματούχος τόνισε ότι η συνολική λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη για τις αγορές, για τους δανειστές που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την χώρα.

Σε ότι αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή στήνεται το πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» (Enhanced Surveillance) που προβλέπει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα