Σκληρότερη νέα πολιτική του Βερολίνου για το προσφυγικό

1836456

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ),διεμήνυσε την Παρασκευή ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέπει πλέον την επανένωση οικογενειών Σύρων προσφύγων στο έδαφός της, ενώ θα περιορίσει τον χρόνο που θα δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα.

Ο υπουργός μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandradio,επισήμανε,«Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα άλλα κράτη δεν εγγυώνται παρά την [χορήγηση δικαιώματος] παραμονής παρά μόνο για μια περιορισμένη [χρονική] διάρκεια».«Και αυτό πρόκειται να κάνουμε στο μέλλον με τους Σύρους, θα τους λέμε: θα απολαύετε προστασία, αλλά ένα είδος που μπορεί να αποκληθεί “επικουρική προστασία”, δηλαδή θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και χωρίς [δικαίωμα] να επανενώνεται η οικογένεια», πρόσθεσε ο συντηρητικός υπουργός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Ωστόσο,ο Ντε Μεζιέρ δεν διευκρίνισε στις δηλώσεις του πότε ακριβώς σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της κυβέρνησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα στο αυριανό φύλο της FAZ, «το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) ενημερώθηκε να μην χορηγεί στους πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας στο εξής παρά μόνο επικουρική προστασία».

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία του Γαλλικού Πρακτορείου με κάποιον εκπρόσωπο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα για την σκληρότερη νέα πολιτική του Βερολίνου, η οποία ενδεχομένως έχει σκοπό να καταστήσει τη Γερμανία λιγότερο ελκυστικό προορισμό για τους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με την Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε, η απόφαση ελήφθη από τον κυβερνητικό συνασπισμό την Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με προεδρεύουσα την Άγγελα Μέρκελ, η οποία δέχεται πυρά ομαδόν από τους Βαυαρούς συντηρητικούς για την πολιτική ανοικτών θυρών που έχει εφαρμόσει έναντι των προσφύγων.
Το καθεστώς της «επικουρικής προστασίας», το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα θα χορηγείται στο εξής, είναι μια βαθμίδα υποδεέστερο από το καθεστώς του πρόσφυγα, με βάση το οποίο χορηγείται το δικαίωμα παραμονής για τρία χρόνια και επιτρέπεται στον δικαιούχο να φέρει την οικογένειά του στη χώρα. Το καθεστώς της επικουρικής προστασίας προβλέπει τη χορήγηση δικαιώματος παραμονής μόλις για έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, από τις 55.600 αιτήσεις Σύρων που διεκπεραιώθηκαν τον Αύγουστο, σε 38.650 περιπτώσεις αποφασίστηκε η χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα και σε μόλις 53 η χορήγηση καθεστώτος επικουρικής προστασίας.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία αναμένει πως η χώρα θα υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο μέσα στο 2015, άφησε να διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες η πρόθεσή της να καταστήσει πολύ πιο αυστηρή την πολιτική υποδοχής προσφύγων που εφαρμόζει, υιοθετώντας κυρίως μια σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση των απελάσεων οικονομικών μεταναστών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα