Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία

Βαθαίνει το «ρήγμα» στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας. Μετά τις δηλώσεις Erdogan που προέτρεψε τους Τούρκους που μένουν στη Γερμανία να μην στηρίξουν με τη ψήφο τους, τους Χριστιανοδημοκράτες, το SDP και τους Πράσινους, τη φραστική επίθεσή του κατά του S. Gabriel, καθώς και τη σύλληψη του συγγραφέα Dogan Akhanli, το Σαββατοκύριακο, στην Ισπανία, η Γερμανία ανεβάζει τους τόνους.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε κοινή επιστολή τους στο Spiegel Οnline οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί, Εξωτερικών Sigmar Gabriel και Δικαιοσύνης Heiko Maas ανακοίνωσαν αυστηρότερους ελέγχους σε τουρκικούς συλλόγους και τεμένη που πρόσκεινται στον πρόεδρο Erdogan.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες των μουσουλμάνων δεν θα βρεθούν στη σφαίρα επιρροής του προέδρου Erdogan. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί αν και κατά πόσο το τουρκικό κράτος δημιουργεί στη Γερμανία δομές που επιτρέπουν διώξεις αντιπάλων του κυβερνώντος ΑΚΡ. Παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες αξίες, ποιες πολιτικές απόψεις κυριαρχούν σε τεμένη και συλλόγους που στηρίζει οικονομικά η Τουρκία».

«Τα ευρωπαϊκά κράτη δικαίου δεν πρέπει να επιτρέπουν διώξεις φωνών που επικρίνουν την Άγκυρα»

Με αφορμή τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού συγγραφέα Dogan Akhanli στην Ισπανία με διεθνές ένταλμα σύλληψης που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές στην Interpol, ο υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas ανακοίνωσε επίσης ότι θα θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτημα για πως θα αντιμετωπίζονται από εδώ και στο εξής διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδίδει η Τουρκία.

Μιλώντας σε γερμανικές εφημερίδες υπογράμμισε ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη δικαίου δεν μπορεί να επιτρέψουν στο έδαφός τους διώξεις φωνών που επικρίνουν την Άγκυρα», αναφέρει η Deutsche Welle.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Stephan Harbarth, μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, είχε κάνει λόγο ακόμα και για αποκλεισμό της Τουρκίας από την Interpol.

Ακόμα πιο σκληρή στάση και σε επίπεδο ΕΕ έναντι της Άγκυρας προκρίνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Roderick Kizeveter.

Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνία RBB πρότεινε, μεταξύ άλλων, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Erdogan στο εξωτερικό. «Με δεδομένο ότι η Άγκυρα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Ευρώπη «μεσοπρόθεσμα η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ» προέβλεψε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα