Σκηνικό «πολέμου» στο Αιγαίο – Τουρκικό σκάφος εμβόλισε πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής

Σκηνικό “πολέμου” έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες, όταν οι Τούρκοι προκάλεσαν θερμό επεισόδιο στα Ίμια, καθώς εμβόλισαν πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής – Όλη τη νύχτα έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου.

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία πραγματοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το επεισόδιο στα Ίμια. Παράλληλα κλήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

 Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται», τονίζει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.

«Το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το δικό μας», σημείωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός είπε ακόμα ότι το ελληνικό σκάφος έπαθε υλικές ζημιές, αλλά δεν έχει τραυματισθεί κανείς.

«Η τουρκική ακταιωρός, με τον τρόπο που κινήθηκε, κινήθηκε πέραν των συνόρων και παραβίασε τους κανόνες ναυσιπλοϊας», είπε ακόμα και πρόσθεσε:

«Ήταν μια επιθετική ενέργεια. Εμείς, ως λιμενικό σώμα και ως κυβέρνηση διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Μας προβληματίζει η επιθετικότητα των τούρκων. Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε ψύχραιμοι και συνετοί», κατέληξε.

Το χρονικό του επεισοδίου

Σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές στα Ίμια. Το περιστατικό έγινε ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε. Όπως λένε οι Λιμενικοί «έτσι ακριβώς ξεκίνησε η κορύφωση της κρίσης το 96». Επίσης σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού στόχος του πληρώματος της τουρκικής ακταιωρού ήταν η βύθιση του ελληνικού σκάφους και η πρόκληση πολύ σοβαρού επεισοδίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα