Σκηνικό έντασης: Η Τουρκία ξεκινά άσκηση στο Καστελόριζο, η Ελλάδα στην Κάσο

Με ένα μπαράζ από NAVTEX, η Τουρκία προαναγγέλλει γυμνάσια με πραγματικά πυρά μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο.

Στο  πλαίσιο αυτό, η τουρκική πλευρά «κυκλώνει» την περιοχή γύρω από το νησί δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις, τις προηγούμενες και τις επόμενες ημερες από την ημέρα που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το νησί ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμένος συνοδευόμενος από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και άμυνας της βουλής.

Σημειώνεται ότι η τουρκική άσκηση γίνεται μια μέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στο τρίγωνο Κάσος – Κάρπαθος – Κρήτη.

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο.

Τα γυμνάσια θεωρούνται ως τουρκική «απάντηση» στην κοινή αυτή άσκηση, δεδομένου ότι μόλις προχθές η Άγκυρα είχε σπεύσει μέσω ΝΟΤΑΜ να βάλει στο στόχαστρό της και την Κάσο, θεωρώντας την αποστατικοποιημένη ζώνη, υπονοώντας ότι δεν πρέπει να γίνονται ασκήσεις στην περιοχή.

Χθες, η Άγκυρα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε ακόμη μια πρόκληση μέσω επίθεσης στον Πάνο Καμμένο, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας «δεν έχει την ικανότητα αξιολόγησης και έκφρασης από την άποψη της κοινής λογικής» και τον καλεί να «συμμορφωθεί με ευθύνη και σοβαρότητα.

Τέλος, η Αγκυρα προκαλεί και την Λευκωσία, δεσμεύοντας για ασκήσεις μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και νότια της Πάφου.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα