Σκάνδαλο μετά τον θάνατο σχεδόν 100 ψυχασθενών από έλλειψη φροντίδας στη Ν.Αφρική

Σκάνδαλο συγκλονίζει τη Νότια Αφρική μετά τη δημοσίευση του πορίσματος μιας επίσημης έρευνας, το οποίο αποκαλύπτει ότι σχεδόν 100 ασθενείς με ψυχικά προβλήματα πέθαναν το 2016, καθώς δεν τους παρασχέθηκε η κατάλληλη φροντίδα στα ιδρύματα που νοσηλεύονταν, τα οποία περιγράφονται σαν «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 94 ασθενείς πέθαναν το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2016 από αφυδάτωση, διάρροια ή κρίσεις επιληψίας αφού διακομίστηκαν επειγόντως από μια ψυχιατρική κλινική του Γιοχάνεσμπουργκ προς 27 μη πιστοποιημένα νοσηλευτικά κέντρα, τη λειτουργία των οποίων είχαν αναλάβει ΜΚΟ, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα.

«Ένας άνθρωπος απεβίωσε από τα συμπτώματα της ψυχικής του ασθένειας. Δεν συνέβη το ίδιο για κανένα από τα υπόλοιπα 93 θύματα» εξήγησε ενώπιον δημοσιογράφων ο συντάκτης της έρευνας, Μαλεγκαπουρού Μακγκόμπα, ο μεσολαβητής για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, διευκρίνισε ο ίδιος.

Στο πόρισμά του έκτασης 68 σελίδων, ο Μακγκόμπα περιγράφει λεπτομερώς τις άθλιες συνθήκες της μεταφοράς των ασθενών, τους οποίους μεταχειρίστηκαν, όπως επισημαίνεται, όπως ακριβώς τα εμπορεύματα «σε αγορά βοοειδών».

Ο συντάκτης της έρευνας καταγγέλλει ακόμη τις συνθήκες νοσηλείας στα νοσηλευτικά κέντρα, που συχνά λειτουργούσαν «με ελλιπή εξοπλισμό», χωρίς θέρμανση και είχαν υπεράριθμους νοσηλευόμενος, με αποτέλεσμα συχνά να μην υπάρχει επαρκής τροφή ή νερό.

Αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα «επιλέχθηκαν με μυστηριώδη τρόπο» και κρίθηκαν ανεπαρκή «στο να μπορούν να διαχωρίσουν την ανάγκη να παράσχουν εξειδικευμένες επαγγελματικές φροντίδες (…) από την οικονομική ευκαιρία» επισημαίνεται στην έκθεση.

Ορισμένοι μάρτυρες παρομοίασαν τα ιδρύματα αυτά «με στρατόπεδα συγκέντρωσης» επέμεινε ο συντάκτης.

Ο Μακγκόμπα γνωστοποίησε την απόφαση του υπουργείου Υγείας της επαρχίας Γκαουτένγκ, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ και η Πρετόρια, να τερματίσει τη σύμβαση με την κλινική Life Esidimeni.

Συνεπώς, 1.000 ασθενείς διακομίστηκαν σε «ένα στερούμενο τις απαραίτητες δομές, ακατάλληλο, κατώτερης ποιότητας περιβάλλον νοσηλείας» κατήγγειλε.

Η περιφερειακή «υπουργός», Κεντάνι Μαχλανγκού, υπέβαλε την παραίτησή της και ο πρωθυπουργός της επαρχίας Ντέιβιντ Μακχούρα υποσχέθηκε την άσκηση διώξεων σε βάρος όλων των υπευθύνων.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κατήγγειλε την «αμέλεια» που επέδειξε η κυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα