Σκάνδαλα στην Υγεία: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την εξεταστική επιτροπή

Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες βουλευτές, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, προτείνουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, «προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014» και ειδικά η σκανδαλώδης διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η εκτίναξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων αλλά και η περίπτωση του ΚΕΕΛΠΟΝΟ το οποίο αποτέλεσε «πρότυπο» κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

 

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. κατέθεσαν την Παρασκευή 31/3 πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διενέργεια έρευνας για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας, κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ του 1997 και του 2014.
Συγκεκριμένα, η πρόταση που υπογράφουν οι βουελυτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με πρώτο τον πρωθυπουργό, τονίζει ότι «σύμφωνα με πληθώρα καταγγελιών, δημοσιευμάτων αλλά και πορισμάτων ελέγχου από αρμόδια κρατικά όργανα, η κακοδιαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας φορέων, η ανορθολογική ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών και η συναλλαγή πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου, οδήγησε σε κατασπατάληση και ιδιοποίηση δημόσιων πόρων, οι οποίοι αντί να επενδυθούν στο Σύστημα Υγείας και στην αναβαθμισμένη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών, τροφοδότησαν ένα ολόκληρο σύστημα παραοικονομίας και διάχυτης ανομικής συμπεριφοράς».

Ως εκ τούτου, η εξεταστική θα κληθεί να διερευνήσει τη διαχείριση και την εν γένει λειτουργία του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο., του φορέα που για πρώτη φορά από τη σύστασή του ελέγχθηκε από τη ΓΔΔΕ του Υπουργείου Οικονομικών το έτος 2016, σαφώς προκύπτει διαχρονική διαφθορά και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Επίσης, θα θέσει επί τάπητος την εκτίναξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ειδικά την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, που ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη, θα διερευνήσει την περίπτωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ το οποίο, όπως υπογραμμίζεται, αποτέλεσε από το 2000 και έπειτα επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Σε πρόσφατη συνένετυξή του ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός υπεραμύνθηκε της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία ώστε, όπως είπε, να διερευνηθούν οι πολιτικές ή ποινικές ευθύνες για τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες όσων «έκαναν πάρτι» ενώ και ο Π. Πολάκης είπε ότι η εξεταστική επιτροπή θα ξεκινήσει την έρευνα από το 1997 και τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις για σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΣΥΡΙΖΑ: Διεκδικούμε σθεναρά την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της διαφάνειας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, στον χώρο της υγείας, σημειώθηκαν δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που προξένησαν όχι μόνο οικονομικές ζημιές μεγάλου μεγέθους, αλλά υπονόμευσαν την ίδια την έννοια της δημόσιας υγείας και του κράτους πρόνοιας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις περιπτώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το οποίο τα δικαστήρια έχουν ήδη απονείμει βαριές κατηγορίες για στελέχη του που αφορούν την επίμαχη περίοδο, την εκτόξευση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και για τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων υγείας, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συναλλαγές με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, αλλά και την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”.

«Υλοποιώντας τη δέσμευση του για τη διαλεύκανση όλων των σκοτεινών υποθέσεων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία και υπονόμευσαν διαχρονικά το δημόσιο συμφέρον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει σθεναρά την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της διαφάνειας. Η δημόσια υγεία θα ξαναγίνει αντάξια των αναγκών όλων των πολιτών», προσθέτει η Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα