Σημαντικές απώλειες στα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με σημαντικές απώλειες τερμάτισαν τις συναλλαγές τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες στην πλειονότητά τους, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νεότερα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ παρακολούθησαν και τη συνεδρίαση της Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχώρησε περί το 50%, με τους περισσότερους από τους επιμέρους δείκτες να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Στους βασικούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,41, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,57% και ο γαλλικός CAC40 σημείωσε πτώση 0,50%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,50%, ενώ με απώλειες 0,40% και 1,00% έκλεισαν ο ελβετικός SMI και ο πορτογαλικός PSI 20 αντίστοιχα. Στον αντίποδα, με κέρδη 0,15% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

Οι μετοχές από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών υποχώρησαν περισσότερο, κυρίως εξαιτίας των απωλειών 8% της δανικής TDC, μετά τις πληροφορίες που την θέλουν να αγοράζει δραστηριότητες της σουηδικής Modern Times Group.

Παράλληλα, στα εταιρικά νέα, αυξήθηκαν 49% τα καθαρά κέρδη της Daimler AG στο τρίμηνο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, υποχώρησαν 3,6% τα έσοδα της Vodafone Group στο γ΄ τρίμηνο, με την εταιρεία ωστόσο να ανακοινώνει αύξηση των συγκρίσιμων εσόδων από την πώληση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Τα καθαρά κέρδη της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria διαμορφώθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 678 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ αυξήθηκαν 19% τα καθαρά κέρδη της DNB ASA, λόγω των ισχυρών καθαρών εσόδων από τόκους και της κατακόρυφης μείωσης των ζημιών από δάνεια.

Τέλος, κέρδη έναντι ζημιών ανακοίνωσε η ConocoPhilips στο τρίμηνο, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. δολάρια ή 1,32 δολάρια ανά μετοχή σε σχέση με τις ζημιές των 35 εκατ. δολαρίων ή 3 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, το κλίμα ήταν θετικό και στην Ασία, καθώς τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν μετά τις πτωτικές πιέσεις που σημειώθηκαν στο σύνολο της εβδομάδας.

Αυτά, μετά από τη θετική πορεία της Wall Street, με την αγορά να κάνει focus και στην απόφαση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, η οποία ήταν και η τελευταία για την Τζάνετ Γιέλεν που παραδίδει τη “σκυτάλη” της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στον Τζερόμ Πάουελ.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της και εμφανίστηκε αυτήν τη φορά πιο αισιόδοξη όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού, με τους αναλυτές να αναμένουν πως η επόμενη αύξηση επιτοκίων θα γίνει τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα