Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τις πολιτικές εξελίξεις

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς επισφραγίστηκε χθες στις Βρυξέλλες η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit, ενώ παράλληλα η ιταλική κυβέρνηση έδειξε να κάνει κάποια βήματα πίσω στην αντιπαράθεσή της με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της χώρας το 2019.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,23% στις 358,33 μονάδες, με όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,45%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,97% και ολοκλήρωσε στις 4.994 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ολοκλήρωσε τις 7.036 μονάδες εμφανίζοντας άνοδο 1,2%.

Σε ακόμα καλύτερο ρυθμό κινήθηκαν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να ενισχύεται κατά σχεδόν 2% και να ολοκληρώνει στις 9.901 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άλμα 2,77% στις 19.233, έπειτα από τις δηλώσεις του Λουίτζι Ντι Μάιο που έδειξαν ότι Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί συμβιβαστικά στο θέμα του προϋπολογισμού της.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, εμφανίστηκε ανοικτός σε μείωση του ελλείμματος του ιταλικού προϋπολογισμού μιλώντας στο Radio radicale. «Εάν, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί λίγο, δεν είναι σημαντικό» ανέφερε ο Λ. Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει την κοινή λογική, η οποία δεν εμμένει σε διαφορές του 0,1% σε ό,τι αφορά το έλλειμμα».

«Αν στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα κρατούν αιχμάλωτη μια κυβέρνηση και εξήντα εκατομμύρια Ιταλούς για μια διαφορά του 0,1%, είμαστε διατεθειμένοι να τους αφαιρέσουμε κάθε άλλοθι», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου για τη συμφωνία Brexit, η οποία επισφραγίστηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Η Βουλή των Κοινοτήτων «θα αποφασίσει αν θέλει ή όχι να ανταποκριθούμε στην ψήφο του βρετανικού λαού», που αποφάσισε το Brexit, δήλωσε η Μέι κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο όπου προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, η οποία έχει γίνει δεκτή με μεγάλο σκεπτικισμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα