Σημίτης: To Grexit πλανάται ακόμα, αυτή είναι η αλήθεια

Στην Ευρώπη υπάρχει αβεβαιότητα λόγω του εκλογικού κύκλου, ενώ ο Ντ. Τραμπ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Την χαρακτηρίζω «εθνικιστικό ηγεμονισμό» ενώ την προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ ως «διεθνή ηγεμονισμό».

Εκτίμησε πως στις ΗΠΑ δεν θέλουν συνεργασίες-συμμαχίες με χρήματα δικά τους με τα οποία ωφελούνται άλλοι, όπως το ΝΑΤΟ.

Ο νέος πρόεδρος χρησιμοποιεί την έκφραση η «οι ΗΠΑ πρώτα» και αυτό σημαίνει ότι ζητά όποιος θέλει τη βοήθεια της υπερδύναμης θα πρέπει να πληρώσει. Το βασικό τους κριτήριο είναι το τι τους συμφέρει τώρα και όχι τι τους συμφέρει στο απώτερο μέλλον, τόνισε.

Δεν θα υποχωρήσουν οι ευρωπαίοι

Για την Ελλάδα υπάρχει η άποψη κάποιων ότι βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για τα θέματά της γιατί οι ευρωπαίοι δεν θέλουν περαιτέρω συγκρούσεις και προβλήματα ενόψει των εκλογών.

«Διαφωνώ. Υποχώρηση σε επίπεδα που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει».

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός το πρώτο που πρέπει να κάνει η χώρα είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη. Είμαστε στο τρίτο μνημόνιο και πάλι αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Το Grexit πλανάται ακόμα, αυτή είναι η αλήθεια», τόνισε.

Αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης μίλησε για μια περίοδο που κάποιες ομάδες χωρών θα κινηθούν με τη δική τους ταχύτητα.

Εκτίμησε ότι οι χώρες που ίδρυσαν την Ενωση μαζί με την Ισπανία θα κάνουν περισσότερα βήματα προς την ενοποίηση και υποστήριξε ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες συζητήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.
Είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα δικό της δρόμο. Δεν γίνεται σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης να μην ανήκεις κάπου και να μην συνεργάζεσαι.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές για απόψεις που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οι φαντασιώσεις που επικρατούσαν ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτό που μπορούμε να κάνουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα