Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η τουρκική λίρα, όμως οι ανησυχίες παραμένουν

Ενισχυμένη έναντι του δολαρίου είναι και σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, παρά την απόφαση του Ερντογάν να αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού, σε μια απάντηση, όπως την χαρακτήρισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, στις εσκεμμένες αμερικανικές επιθέσεις στην τουρκική οικονομία.

Σημειώνεται ότι η διαμάχη με την Ουάσινγκτον έχει οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει πάνω από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.

Αυτή τη στιγμή το τουρκικό νόμισμα ενισχύεται κατά 5,86% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 6,0028 τουρκικές λίρες, ανακάμπτοντας από το ιστορικό χαμηλό της Δευτέρας (7,2149 τουρκικές λίρες/δολάριο).

Ωστόσο οι αναλυτές παραμένουν ανήσυχοι. Όπως αναφέρει στους Financial Times o Piotr Matys της Rabobank, καθώς τα δομικά στοιχεία που οδήγησαν την τουρκική λίρα στην κατρακύλα δεν έχουν βελτιωθεί. “Κατά την άποψή μας το κλίμα ηρεμίας που επικρατεί μπορεί να είναι απλά η ηρεμία πριν τη καταιγίδα”, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι απαραίτητοι παράγοντες ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η τουρκική λίρα έχει διαφύγει τον κίνδυνο και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη είναι τρεις:

* Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια. Κάτι που έχει κάνει ουκ ολίγες φορές φέτος, αλλά τον Ιούλιο εξέπληξε της αγορές όταν διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, ενώ αναμενόταν να τα αυξήσει.

* Να κοπάσει η διπλωματική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

* Η Τουρκία να πρέπει να εφαρμόσει άμεσα συνετά δημοσιονομικά μέτρα και να επιταχύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα