Σε IOUς θα πληρώνει η Σαουδική Αραβία

Σκέψεις για πληρωμή προμηθευτών και εργολάβων με τα γνωστά μας από την εποχή Βαρουφάκη IOUs, κάνει η Σαουδική Αραβία, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι εργολάβοι θα λάβουν υποσχετικές πληρωμής που θα λειτουργούν σαν τα ομόλογα και τα οποία θα κρατούν μέχρι την ωρίμανσή τους ή θα πωλούν στις τράπεζες. Ήδη κάποιες εταιρείες έχουν λάβει πληρωμές εν μέρει σε ρευστό και εν μέρει σε υποσχετικές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα IOUs θα είναι σε μορφή τίτλων που θα καλύπτουν το οφειλόμενο ποσό από το κράτος.

Το ισχυρότερο μέλος του OPEC, αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα κατά το τρέχον έτος, λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου, που είναι και η βασική πηγή εσόδων τους. Ως εκ τούτου, τo δημοσιονομικό έλλειμμα αναγκάζει την κυβέρνηση του Ριάντ να εξετάσει εναλλακτικές για να περιορίσει τις δαπάνες.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργολάβων και των προμηθευτών ξεκίνησαν από πέρυσι με στόχο να μην ξεπεράσει το έλλειμμα τα 100 δισ. δολάρια. Για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, το κράτος κατέφυγε στα πλούσια συναλλαγματικά αποθεματικά του, αλλά και σε δάνεια από τοπικές και διεθνείς τράπεζες. Το 2015 το έλλειμμα έφτασε στα 97,9 δισ. δολ.

Το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο πρακτορείο.

Φέτος αναμένεται να ανακοινωθεί έλλειμμα περί το 13,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δανειστεί γύρω στα 32 δισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση της χώρας χρωστά σε προμηθευτές και εργολάβους περίπου 40 δισ. δολ., σύμφωνα με υπολογισμούς του Jaap Meijer, δ/νοντος συμβούλου της εταιρείας ερευνών Arqaam. Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως η Saudi Binladin Group περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, λόγω της επιβράδυνσης στην αγορά των κατασκευών.
«Αυτό (τα IOUs) μπορεί να βοηθήσει τους κατασκευαστές να ξαναβγούν στην επιφάνεια», αναφέρει ο Meijer. «Οι τράπεζες, ωστόσο, θα ενδιαφέρονταν περισσότερο αν το επιτόκιο ήταν κυμαινόμενο», προσθέτει ο ίδιος.

Όπως σχολιάζει και η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος της Abu Dhabi Commercial Bank, «πολλά θα εξαρτηθούν από τους όρους των τίτλων αυτών. Η δυνατότητα των εργολάβων να τα πουλήσουν σε εγχώριες τράπεζες, θα εξαρτηθεί από την τιμολόγησή τους σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα και από το αν θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Σαουδικής Αραβίας από το Aa3 στο Α1, λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Όπως εξάγεται από έρευνα του Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Σ. Αραβίας επιβραδύνεται και το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, που είναι και ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πηγή:newmoney.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα