Σε 24ωρη λειτουργία από σήμερα το μετρό του Λονδίνου

Με σχεδόν έναν χρόνο καθυστέρηση, το μετρό του Λονδίνου εγκαινιάζει σήμερα τη νυκτερινή υπηρεσία του, την οποία είχε υποσχεθεί ο πρώην δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον και από την οποία η βρετανική πρωτεύουσα αναμένει ότι θα έχει σημαντικά οφέλη.

Μέχρι τώρα, το παλαιότερο μετρό του κόσμου, το οποίο δημιουργήθηκε το 1863, εξακολουθούσε να λειτουργεί περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και μέχρι τη μία το πρωί το σαββατοκύριακο.

Στο εξής ορισμένες γραμμές θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο την Παρασκευή και το Σάββατο, με ρυθμό μιας αμαξοστοιχίας ανά περίπου δέκα λεπτά.

Το “Night Tube”, όπως έχει ονομαστεί η νυκτερινή υπηρεσία του λονδρέζικου μετρό, αφορά κατ’ αρχάς δύο γραμμές, την Central και την Victoria, που διασχίζουν τη βρετανική πρωτεύουσα από ανατολάς προς δυσμάς και από βορρά προς νότο.
Η υπηρεσία θα επεκταθεί σταδιακά το φθινόπωρο και στις γραμμές Jubilee, Northern και Piccadilly.

Ενώ είχε αρχικά προβλεφθεί να λειτουργήσει στις 12 Σεπτεμβρίου 2015 για το Παγκόσμιο Κύπελλο του ράγκμπι, τα εγκαίνιά της είχαν αναβληθεί εξαιτίας της κινητοποίησης των εργαζομένων της υπηρεσίας συγκοινωνιών του Λονδίνου (Transport for London, TFL), που ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις συνθήκες εργασίας τους.

Το ισχυρό συνδικάτο RMT, το οποίο πραγματοποίησε πέρυσι πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, είχε θέσει επίσης το ζήτημα της ασφάλειας της νέας υπηρεσίας.
Σχετικά με το ζήτημα αυτό, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την ανάπτυξη 100 επιπλέον αστυνομικών στους 144 σταθμούς του μετρό που θα είναι ανοικτοί όλη τη νύκτα.

Ο νέος 45χρονος Εργατικός δήμαρχος το Λονδίνου Σαντίκ Καν επέμεινε στο γεγονός ότι η νυκτερινή υπηρεσία δεν θα εξυπηρετεί μόνο τους ξενύχτηδες, αλλά και αυτούς που εργάζονται τη νύκτα, τις “νοσηλεύτριες και τους φρουρούς ασφαλείας”, καθώς και τους τουρίστες.
«Όταν βλέπω τον ενθουσιασμό γύρω από το ‘Night Tube’, είναι εντυπωσιακό το ότι πήρε τόσο πολύ χρόνο για να υπάρξει» η υπηρεσία αυτή, πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Press Association.

H TFL υπογραμμίζει τα οικονομικά οφέλη που αναμένεται να υπάρξουν για τις παμπ, τα νυκτερινά κέντρα και τις αίθουσες θεαμάτων, πολλά από τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με μια έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις που δημοσιεύτηκε από την TFL, το Night Tube μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία σχεδόν 2.000 θέσεων εργασίας.

Ο οργανισμός London First, που προωθεί τον οικονομικό δυναμισμό του Λονδίνου, υπολογίζει πως η νέα υπηρεσία μπορεί να δημιουργήσει δραστηριότητα αξίας έως και 77 εκατ. λιρών για την πόλη (90 εκατ. ευρώ) έως το 2009.
Η TFL υπολογίζει σε 180.000 τον αριθμό των επιπλέον δρομολογίων που θα γίνονται κάθε νύκτα από τις 00:30 έως τις 06:00 το πρωί όταν το Night Tube θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα